El candidat de CiU, Xavier Sanllehí, serà l'alcalde de Castelló d'Empúries. Només necessitava tenir dos regidors més per aconseguir una majoria i UDEM, que va aconseguir-ne tres, ja li ha donat el seu suport, segons ha confirmat el seu cap de llista, Joan Augé Bataller. Falta encara per confirmar la possible entrada de SI, amb un regidor, i IPM, amb 2, però es preveu que en els pròxims dies ja hagin pres una decisió.

L'any 2007, CiU també va ser la força més votada però un pacte entre ERC, ECE i PP i el suport d'una regidora trànsfuga del PSC el van deixar a l'oposició. Després de quedar-se només a dos regidors per aconseguir la majoria el darrer 22 de maig, durant aquests dies ha estat en converses amb tres forces -UDEM, SI i IPM- per formar un govern "fort" perquè "un pacte ampli" permetrà "donar solidesa" a un govern que tindrà com a principals reptes "redreçar" les finances municipals en un context de crisi. "Com més grups polítics incorporem, més fort serà el Govern", afirma Sanllehí. De moment, UDEM ja ha decidit que li dóna suport en considerar que els dos programes s'"avenen quasi en tot". El seu cap de llista, Joan Auge Bataller, ha valorat molt positivament les negociacions i també ha dit que "veuria bé" que les altres forces polítiques proposades també passessin a formar part del govern. Sanllehí s'ha mostrat prudent i diu que les converses estan avançades però no està tancat. Faltaria encara acabar de concretar detalls de l'acord. Pel que fa a IPM i el SI, encara no han près una decisió. Segons Sanllehí, "les converses ja estan bastant avançades i el que s'està intentant és tancar petits detalls pendents" i semblaria que "hi ha voluntat d'integrar-se al govern". El pacte amb tots ells, però, encara està obert.

L'actual govern, a l'oposició

Pel que fa a la resta de forces amb representació, les tres que van formar govern el 2007 -ERC -AM amb el cap de llista Salvi Güell, ECE-APM amb Montse Escutia i el PP amb Julià Genovés, han patit un fort retrocés electoral. Les quatre forces juntes sumen només quatre regidors, dos ERC, un ECE i un el PP. Està previst que es mantinguin a l'oposició.