Camprodon (Ripollès) vincula, des de fa un any, la recuperació de la transhumància amb el turisme eqüestre. Segons ha explicat un dels impulsors i director de l'Hípic Hotel de Llanars, Ramon Casas, "la transhumància consisteix en portar el bestiar a pasturar als prats més verds i més tendres que, en aquesta època, es troben a les muntanyes del Ripollès" i, alhora, ha reconegut que "la pràctica transhumant és un pol d'atracció pel turisme eqüestre". En la travessia, que va començar dilluns a l'Empordà i que ha portat fins a Camprodon un ramat de gairebé 200 vaques, hi han participat cinc pastors i onze genets. La ruta que ha seguit l'expedició és la mateixa que es feia antigament en la transhumància.

Des del passat dilluns i fins aquest dissabte, onze genets a cavall i cinc pastors acompanyats pels seus gossos, han acompanyat un ramat de 200 caps de bestiar boví de raça Bruna del Pirineus, des de l'Empordà fins al Ripollès. Aquesta travessa, segons ha explicat un dels impulsors i director de l'Hípic Hotel de Llanars-Camprodon, "ha permès acostar la pràctica ancestral de la transhumància als turistes i també dinamitzar el sector eqüestre de la zona convidant a totes aquelles persones que han volgut a venir i veure els cavalls".

Segons Casas, "la caravana ha anat resseguint tot de camins que, tradicionalment, els pastors havien utilitzat en les seves rutes transhumants". Casas ja assenyalat que han travessat "una gran quantitat de boscos" amb una natura "molt salvatge".

La caravana va sortir des d'Avinyonet de Puigventós, a Girona, i ha arribat fins a Camprodon, passant per indrets com Sant Llorens de la Muga, Albanyà, Sant Julià de Ribelles o Rocabruna. L'expedició de pastors i genets, després d'allotjar-se en diferents hotels i càmpings i cavalcar i caminar unes sis hores diàries, ha arribat a Camprodon per l'entrada nord i, després de travessar tot el poble, ha fet parada a l'Hípic Hotel de Llanars-Camprodon.

Després de dinar, els pastors han fet la tria del bestiar i han decidit quines vaques pugen a la muntanya de Llanars i quines a la muntanya de Vilallonga de Ripollès. Els gairebé 200 caps de bestiar passaran l'estiu als cims i, segons ha explicat Casas, "quan arribi la neu tornaran al seu lloc d'origen".

En referència a les vaques, Casas ha explicat que entre els 184 caps de bestiar també hi havia alguns vedells que han "alentit" la caravana, ja que "les mares anaven esperant els seus vedells que portaven un pas més lent". Irònicament, Casas ha assenyalat que "és per això que sembla que al darrere hi portem una guarderia". De totes maneres, Josep Ramon Casas ha destacat que "tot el ramat ha arribat sa i estalvi".

Casas ha destacat l'anècdota de les petites discussions que han mantingut pastors i genets sobre l'hora de sortida del ramat al matí. "Els pastors volen sortir a les 6 del matí, mentre que els genets volen sortir una miqueta més tard i després d'esmorzar bé", ha afegit.