05 de juny de 2011
05.06.2011
40 Años
40 Años

Camprodon vincula la recuperació de la transhumància amb el turisme

Gairebé dues-centes vaques finalitzen al Ripollès una travessia començada dilluns a l'Empordà

05.06.2011 | 02:50

Camprodon vincula, des de fa un any, la recuperació de la transhumància amb el turisme eqüestre. Segons va comentar un dels impulsors i director de l'Hípic Hotel de Llanars, Ramon Casas, "la transhumància consisteix a portar el bestiar a pasturar als prats més verds i més tendres que, en aquesta època, es troben a les muntanyes del Ripollès" i, alhora, va reconèixer que "la pràctica transhumant és un pol d'atracció pel turisme eqüestre". En la travessia, que va començar dilluns a l'Empordà i que ha portat fins a Camprodon un ramat de gairebé 200 vaques, han participat cinc pastors i onze genets. La ruta que ha seguit l'expedició és la mateixa que es feia antigament en la transhumància.
Aquesta travessa, segons va explicar Casas, "ha permès acostar la pràctica ancestral de la transhumància als turistes i també dinamitzar el sector eqüestre de la zona convidant totes aquelles persones que han volgut a venir i veure els cavalls". La caravana va sortir des d'Avinyonet de Puigventós, a Girona, i va arribar ahir a Camprodon, passant per indrets com Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, Sant Julià de Ribelles o Rocabruna. L'expedició de pastors i genets, després d'allotjar-se en diferents hotels i càmpings i cavalcar i caminar unes sis hores diàries, va arribar a Camprodon per l'entrada nord i, després de travessar tot el poble, va fer parada a l'Hípic Hotel de Llanars-Camprodon. Després de dinar, els pastors van fer la tria del bestiar i van decidir quines vaques pugen a la muntanya de Llanars i quines a la muntanya de Vilallonga de Ripollès. Els gairebé 200 caps de bestiar passaran els mesos de l'estiu als cims i, segons ha explicat Casas, "quan arribi la neu tornaran al seu lloc d'origen".

Vedells
En referència a les vaques, Casas va explicar que entre els 184 caps de bestiar també hi havia alguns vedells que han "alentit" la caravana, ja que "les mares anaven esperant les seves cries que portaven un pas més lent". Irònicament, Casas va assenyalar que "és per això que sembla que al darrere hi portem una guarderia". De totes maneres, va destacar que "tot el ramat ha arribat sa i estalvi". Casas va destacar l'anècdota de les petites discussions que han mantingut pastors i genets sobre l'hora de sortida del ramat al matí. "Els pastors volen sortir a les 6 del matí, mentre que els genets volen fer-ho una miqueta més tard i després d'esmorzar bé", va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema