A l'espera que es concreti el projecte museogràfic del futur Museu Militar del castell de Sant Ferran i que s'iniciïn les obres de rehabilitació de la casa del Governador per poder acollir-lo -que està previst que comencin a finals d'any-, el Consorci de la fortalesa ja està preparant una exposició permanent per poder mostrar part de les peces que conformaran l'espai. Entre elles, hi haurà 11.000 soldadets de plom que formen una infanteria dels anys 20 o uns canons de bronze i morters datats del segle XVIII. Està previst que l'exposició es pugui obrir entre finals d'aquest mes i principis de juliol a la Sala Juan Caballero de la fortalesa.

El material va arribar al castell a principis de l'any passat i a finals de març de 2010 ja es va inaugurar una primera mostra temporal en què es mostraven algunes peces d'aquest valuós material, com ara els morters del segle XVIII, dos diorames o una maqueta del setge de Girona de 1809. Aquest va ser el primer tastet. Ara, el Consorci gestionarà aquesta nova exposició que serà permanent i que s'obrirà al públic a través de visites concertades, ja sigui amb escoles o d'altres tipus.

El president de l'ens, Carlos Díaz Capmany, afirma que no tenen prous recursos per mantenir oberta sempre la sala però que la idea és que les peces s'exposin i així deixin d'estar emmagatzemades. "Per algunes, tenint en compte la seva qualitat, no era positiu tenir-les tancades", afegeix Díaz. A l'exposició, però, també s'hi podrà veure la col·lecció Quintana d'armes o maquetes de grans dimensions com ara de la ciutadella de Lleida o del castell de Cardona. Aquest serà un pas previ més a l'obertura del Museu Militar a la fortalesa, que podria començar les seves obres a finals d'aquest any. De fet, ja hi ha pressupost previst per fer-ho i, segons Díaz, la idea és que es faci per fases, començant per l'estructura exterior i la consolidació de l'edifici. Pel què fa al projecte museogràfic, Defensa estaria treballant encara en seva redacció, tot i que, segons l'alcalde de Figueres, Santi Vila, la idea és que es comenci amb la reforma de l'espai abans d'enllestir com serà.

D'altra banda, l'associació d'Amics del Castell van atorgar la concessió de soci d'honor al director del Consorci, José Antonio Carmelo, en un acte a l'Escola d'Hosteleria. El motiu de l'homenatge es deu al cessament de Carmelo en aquest càrrec per motius professionals.