Han passat dotze anys dels fets però l'assumpte es segueix embolicant i a l'acusació particular, que exerceix l'advocat Gregori Martínez Palomé, les principals proves de càrrec se li giren com un mitjó.

Demà comença la vista oral contra tres pescadors de corall ? -Pere Sureda Llobet, Josep Maria Lloveras Rodríguez i Antonio Morán Esteban- que la nit de Cap d'Any de 1998 haurien cremat a Cruïlles la casa d'un Agent Rural que els va sancionar per la seva activitat furtiva i, a banda que el fiscal no troba indicis delictius, un dels testimonis està mort, la dona d'un dels imputats es va desdir de la seva versió incriminatòria vers el seu marit, ha desaparegut el document del Centre d'Atenció Primària de Roses relacionat amb el guariment d'unes cremades a Josep Maria Lloveras Rodríguez i un altre declarant ha enviat un escrit al jutge demanant que se'l dispensi d'assistir a la vista oral per por dels acusats.

Situat en aquesta tesitura, el lletrat ho tindrà difícil per convènçer el jutge ja que les principals evidències s'han volatilitzat deixant l'acusació òrfena de proves evidents i obligant a construir el relat incriminatori d'acord amb uns indicis que les defenses no dubtaran en considerar febles. L'absència d'acusació per part del ministeri públic els facilitarà molt aquesta estratègia encara que el fiscal té la possibilitat de modificar les seves conclusions en funció de la celebració de la vista.

Com resa l'escrit d'acusació, els tres encausats es van posar de mutu acord per intimidar l'Agent Rural, qui els havia sancionat durant la seva tasca de vigilància marítima, i la nit de Cap d'Any de 1998 van decidir incendiar-li el Mas Girbau, a Cruïlles, on vivia de lloguer. Lluny d'aturar-se aquí les seves accions amenaçadores, l'abril de 2004 Pere Sureda Llobet va declarar a l'agent, que es trobava al port de Llançà amb un company, que seria capaç de passar-los per sobre amb la seva embarcació si es trobaven al mar i no li deixaven pescar corall. El mateix va confessar que durant l'abrandament de casa seva va resultar ferit un dels autors del foc per culpa de la benzina utilitzada.

Cadascuna de les amenaçes proferides per Sureda Llobet troben la seva translació al pla dels fets tot i que no sempre al seu càrrec. En aquest sentit, el lletrat no s'ha estalviat fer referència a l'episodi viscut pel seu patrocinat el setembre de 1998 quan l'acusat Josep Maria Lloveras Rodríguez, a bord de la seva embarcació -Argos?- va enfilar la proa contra la barca de l'agent rural, on hi havia dos companys seus i dos periodistes, i justament abans de passar-la per la quilla va girar bruscament el timó per evitar l'envestida.