La Guàrdia Civil ha intervingut més de mitja tona d'haixix i ha detingut vuit membres d'origen magribí d'una organització que introduïa droga amb embarcacions pneumàtiques des del nord de l'Àfrica fins a la Costa Brava, un trajecte que podien fer en una sola nit. El desmantellament d'aquesta organització es va realitzar en el transcurs de l'operació Turkal, realitzada amb la col·laboració de l'Agència Tributària.

Les investigacions es van iniciar el setembre de 2010 quan la Guàrdia Civil va saber de l'activitat delictiva d'una organització dedicada a l'emmagatzematge d'importants quantitats d'haixix en nombrosos punts de l'arc mediterrani.

Durant el desenvolupament de l'operació, els agents van comprovar com alguns dels objectius de l'organització també eren objecte d'investigació per part de l'Agència Tributària de Girona, per la qual cosa partir d'aleshores van formar un equip de treball conjunt i a través de la investigació es va saber que la matinada del 25 de maig, l'organizació havia realitzar un descarregament d'haixix en algun punt de la costa de Girona, així com que l'embarcació pneumàtica utilitzada en el trasllat havia sigut abandonada després de descarregar-se la mercaderia.

La benemèrita va establir un dispositiu de vigilància sobre els caps del grup i van ser aquests els que van conduir als agents fins a la cala Joana, situada al municipi de Sant Feliu de Guíxols. En aquest mateix operatiu, els agents van detectar en una zona de penya-segats de l'esmentada cala a diversos individus magribins preparats per treure l'haixix de les roques que s'havia descarregat la matinada anterior. En aquell emplaçament es van detenir set persones al temps que s'intervenien 19 fardells d'haixix i tres motxilles amagades entre les roques i les bardisses de la cala. Paral·lelament a Figueres es va detenir a un altre membre del grup.

El mateix dia, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil de Girona va localitzar abandonada a la platja de Calonge l'embarcació utilitzada per al descarregament de la droga. Segons els investigadors, l'abandonament de l'embarcació a diversos quilòmetres del lloc de descàrrega és una pràctica habitual d'aquestes organitzacios per tal de fer creure als agents que el desembarcament s'ha realitzat en algun lloc pròxim a aquella zona.

La Guàrdia Civil destaca el modus operandi del grup, la forma d'amagar la droga, ja que en comptes d'utilitzar punts de platja de fàcil accés des de terra per poder treure i transportar la mercaderia fins als magatzems de dipòsit van optar per punts escollits en zones de penya-segats on amagaven els fardells d'haxixi entre les roques i vegetació per, posteriorment, treure'ls per mar utilitzant embarcacions o bé des de terra elevant la droga amb cordes.

També va sorprendre als investigadors la gran mobilitat i el risc que asumien els narcotraficants, els quals en una sola nit recorrien amb una embarcació pneumàtica centenars de quilòmetres traslladant l'haixix des del nord d'Àfrica fins a la Costa Brava.

En l'operatiu i en els escorcolls efectuats en domicilis dels caps de la xarxa ubicats a les localitats de Roda de Ter (Osons) i Figueres, els agents han invertvingut el següent material: 550 quilograms d'haixix, una bossa de cocaïna base, diversos vehicles de gamma mitja, una embarcació pneumàtica semirígida amb dos motors i material de comunicació.

Les investigacions van estar dirigides pel Jujat d'Instrucció número dos de Torrevella, Alacant i van estar realitzades per l'Equip Contra el Crim Organitzat de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb seu a Alacant i la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera de Girona.