Els governs en minoria són l'aposta en bona part dels municipis de la província de Girona (Gironès), entre ells la capital, on el convergent Carles Puigdemont, com a cap de la llista més votada, ja ha anunciat aquesta decisió.

Puigdemont, en tot cas, haurà d'esperar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es pronunciï sobre el recurs d'ERC, que reclama una regidoria que perdria CUP (Candidatura d'Unitat Popular), encara que aquesta circumstància no influiria en la investidura de Puigdemont, qui compta amb deu regidors sobre un total de 25.

La mateixa aposta per la minoria que es produirà a la capital tindrà lloc a Blanes (Selva), on el socialista Josep Marigó ja ha anunciat que renúncia a un pacte amb ICV-EUiA i que advoca per arribar a pactes puntuals amb les diferents formacions en l'oposició al llarg del mandat.

La situació es reproduirà a Lloret de Mar, on CiU es mantindrà al capdavant del consistori de la mà de Romà Codina, que rellevarà Xavier Crespo, també de CiU, com a alcalde.

Codina ha intentat tancar un acord amb el PSC, però les condicions que imposaven els socialistes per establir un pacte han fet desistir el convergent.

CiU també governarà en solitari a Roses (Alt Empordà), on Carles Paramo rellevarà la socialista Magda Casamitjana gràcies al fet que, aquesta vegada, la resta de formacions no s'han aliat en contra seu.

Els convergents escullen també la fórmula del govern en minoria a Olot (Garrotxa), on Josep Maria Corominas s'ha quedat a una sola regidoria de la majoria absoluta i rellevarà el socialista Lluís Sacrest.

A Salt, Jaume Torramadé (CiU) s'apunta també a aquestes minories i es preveu que surti escollit en la primera votació, ja que podria rebre el suport de Plataforma per Catalunya en allò que aquesta formació defineix com un gest de bona voluntat a favor de la llista més votada.

Una excepció és la de Figueres (Alt Empordà), on el número u de CiU per la demarcació de Girona en les passades eleccions autonòmiques, Santi Vila, ha obtingut una majoria absoluta que li permet mantenir-se a l'alcaldia amb tota comoditat.

Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) comptarà amb una sociovergència, un pacte entre CiU i PSC que comportarà l'alcaldia de la primera d'aquesta formacions amb Josep Alfons Albó com a màxim representant de l'Ajuntament.

En canvi, els convergents han escollit com soci al PP a Platja d'Aro (Baix Empordà), on es reeditarà així l'anterior conformació del govern municipal.