08 de juny de 2011
08.06.2011
Primer cop que passa a l'Audiència

El judici del cas del nadó mort a Platja d'Aro s'ha de repetir

El jurat popular no s'ha posat d'acord i el tribunal l'ha dissolt i tota la vista oral es repetirà a la tardor

08.06.2011 | 21:56

El judici al pare de Platja d'Aro (Baix Empordà) acusat de matar el seu nadó s'haurà de repetir de cap i nou. I és que no hi ha hagut manera que el jurat popular, després de dos dies de deliberació, es posés d'acord per emetre veredicte. Com que en cap de les tres votacions hi ha hagut majoria suficient per decidir si els fets eren assassinat o homicidi imprudent, el tribunal ha dissolt el jurat i tota la vista oral es repetirà a la tardor. La situació crea precedent a l'Audiència de Girona, perquè és el primer cop que passa. L'advocat de la defensa, David Velasco, diu que això provoca "incertesa i angoixa" per al processat, perquè continuarà a la presó i haurà de "reviure" tot el procés altra vegada.

Situació sense precedents a l'Audiència de Girona. El jurat que havia d'emetre un veredicte sobre el cas del pare de Platja d'Aro acusat de matar el nadó ha estat incapaç de posar-se d'acord i ara el judici s'haurà de repetir de cap a peus.

Enrere es queden tres votacions sense acord, dos dies de deliberació i un veredicte fallit que -sorprenentment- no considerava provat cap dels tres supòsits (assassinat, homicidi imprudent o accident). Després que l'Audiència aïllés el jurat per segon dia consecutiu, aquest matí els seus nou membres han tornat a intentar arribar a un veredicte.

Una cosa sí que tenien clara: que la mort de la criatura no era, en cap cas, un accident. Però els problemes han arribat a l'hora de decidir si els fets eren homicidi o assassinat. Per considerar provada una de les dues opcions es necessiten, com a mínim, set vots. I aquí ha estat on les postures d'uns i altres s'han enquistat.

Sis membres del jurat consideraven que el cas era un assassinat, i els altres tres creien que era un homicidi imprudent. Com que uns i altres s'han entossudit a no modificar el seu punt de vista, s'ha entrat dins un camí sense sortida. Per això, la Secció Quarta de l'Audiència no ha tingut més remei que dissoldre el jurat.

Tercera votació

La llei estableix que, si a la tercera votació no hi ha prou quòrum per arribar a un veredicte, el jurat s'ha de dissoldre i repetir tot el procés. Curiosament, l'Audiència ha informat d'aquest extrem als membres del jurat aquest migdia, tres hores abans que fessin saber al tribunal que les postures estaven massa allunyades per arribar a acord.

Es preveu que el judici es repeteixi al setembre o a l'octubre. Durant tot aquest temps, l'acusat continuarà estant en presó preventiva. Alejandro S.P. porta entre reixes des del desembre del 2009, moment en què van tenir lloc els fets.

L'advocat de la defensa, David Velasco, ha concretat que aquesta situació provoca "incertesa i angoixa" al seu client. "Imagino que a ningú li agrada haver de reviure altra vegada el mateix", ha dit.

Si la mateixa situació que s'ha viscut aquest dimecres a l'Audiència de Girona es repeteix quan es torni a fer el judici, és a dir, que el jurat no es torna a posar d'acord, aleshores l'acusat haurà de ser absolt. "Així ho estableix la llei", ha concretat el fiscal, Enrique Barata.

Alejandro S.P., de 24 anys, s'enfrontava a una pena de setze anys de presó. El fiscal el considerava autor d'un assassinat amb l'agreujant de parentiu i l'atenuant d'arravatament.

El 2007, un altre jurat no va ni començar

Salvant les distàncies, l'Audiència de Girona va viure un altre cas inversemblant amb un jurat popular pel mig el novembre del 2007. Aleshores, s'havia de jutjar l'acusat de matar un veí de Platja d'Aro i enterrar-lo en un paratge boscós de Fitor (Baix Empordà). El processat s'enfrontava a quinze anys de presó.

El jurat, però, es va haver de suspendre perquè part dels qui estaven citats en la tria del jurat popular no es van presentar. Per això, el president del tribunal els hi va imposar una multa. Al final, el judici es va poder celebrar al mes de desembre. En aquell cas, al final l'acusat va ser condemnat a dos anys de presó per un delicte d'encobriment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema