El futur de Medinyà torna a estar al centre de la política municipal de Sant Julià de Ramis. CiU afirma que el PSC ha estat frenant la creació de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Medinyà durant els darrers quatre anys, ja que no ha enviat els documents que la Generalitat els va requerir l'any 2009. El PSC, en canvi, assegura que, com que en aquell moment el govern català no veia clar tirar endavant una EMD, tots els partits van acordar deixar estar l'entitat descentralitzada i es van dedicar a treballar per la independència.

Tant CiU com PSC s'han reunit durant els darrers dies amb Medinyà 1972-Entesa per intentar arribar a acords de govern, però al final l'únic regidor d'aquest partit, Sixte Galià, es quedarà a l'oposició. Durant les negociacions, però, CiU s'ha dirigit a l'Entesa i s'ha mostrat disposada a desencallar l'EMD de Medinyà. El seu cap de llista, Patrici Oliveras, recorda que, l'abril de 2009, Governació va fer arribar un requeriment al consistori per tal que els enviés documentació relacionada amb el finançament de Medinyà i les circumstàncies que justificaven la creació del nou ens local. En la carta, el llavors director general d'administració local, Carles Bassaganya, recordava al batlle, Narcís Casassa, que aquesta documentació ja se'ls havia demanat a finals de 2008, de manera que els instava a enviar-la al més aviat possible.

Per a CiU, aquesta és una clara mostra que el PSC no ha posat veritable voluntat en la creació de l'EMD. Oliveras lamenta que la documentació no s'enviés en el seu moment i considera que els socialistes només parlen de l'entitat descentralitzada quan arriben les eleccions. Davant d'aquesta situació, CiU considera que l'EMD s'ha de tirar endavant "al més ràpid possible", i assegura que, en cas que governin (cosa que ara mateix sembla poc factible), es posaran mans a la feina per a reunir-se amb els tècnics de la Generalitat, aclarir què ha aturat la seva tramitació i complementar el document econòmic. A més, expliquen que la futura EMD estaria formada per dos vocals del PSC, dos de Medinyà 1972-Entesa i un de CiU, i que ells estan disposats a facilitar que Medinyà 1972 n'ocupés la presidència. Mentre no hi hagi l'EMD, a més, es mostren disposats a desdoblar els pressupostos per tal de separar les partides de Sant Julià i les de Medinyà, equipar part del local social, impulsar habitatge protegit i mantenir oberta l'escola bressol, encara que sigui traslladant-la momentàniament a l'antiga escola. Més endavant, creuen que s'ha de situar prop de l'escola "gran".

Des del PSC, Casassa reconeix que la Generalitat els va enviar el requeriment sobre la EMD, però recorda que, després d'això, els tres partits de govern es van reunir amb el director d'administració local per parlar de la qüestió. I com que aquest no va veure clara la creació de l'EMD, ja que temia que fos majoritàriament una font de conflicte, tots els grups de Sant Julià van decidir "aparcar" l'EMD i posar-se treballar per la independència. En aquest context, recorda, es va emmarcar la seva visita al Parlament i en això van estar treballant durant 2009 i 2010. Casassa, a més, indica que l'any 1998, quan les condicions per a la independència de Medinyà eren més favorables, CiU, que llavors governava, "no s'hi va posar bé". Casassa, a més, diu que el PSC té un avantprojecte de llei específica per a Medinyà.