Una profunda depressió situada sobre les Illes Britàniques ha enviat una massa d'aire fred cap a la península Ibèrica que ha afavorit la gestació d'una àrea de baixes pressions a la Mediterrània Occidental i ha disparat la convecció i la formació de tempestes, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). El descens de la temperatura ha estat notable i les estacions meteorològiques d'alta muntanya van assenyalar ahir al matí temperatures lleugerament sota zero. De fet, ha tornat a nevar per sobre d'uns 2.000 metres en aquest mes de juny i entre les dades recollides destaquen els 5 centímetres e neu caiguts a Ulldeter (2.364 m).

Els xàfecs van començar molt aviat dimarts i cap a quarts de 7 del matí va descarregar una forta tempesta. A partir d'aleshores van començar a créixer més tempestes, que van afectar punts de la meitat sud del litoral i del prelitoral, així com el Pirineu Occidental. A la tarda les tempestes es van estendre a molts indrets essent especialment intenses a les comarques nord-orientals.

A més, l'entrada de la tramuntana i del mestral a partir del vespre de dimarts va afavorir la concentració de les tempestes a la zona central del litoral i del prelitoral fins ben entrada la matinada.

A banda de les quantitats acumulades, també ha estat destacable la intensitat de la pluja, i en set estacions meteorològiques de la XEMA s'ha superat el llindar d'Avís de Situació Meteorològica de Risc per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts). En concret a l'estació de Sant Pau de Segúries van caure 23,7 kl/m2 en mitja hora. La tercera intensitat més elevada de Catalunya, mentre que la màxima es va registrar a Tarragona amb 32,5 l/m2.

D'altra banda, el Meteocat va explicar que les descàrregues elèctriques van ser "molt nombroses", i la XDDE (Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques) ha detectat 1.957 llamps núvol-terra. I gran part d'ells es van concentrar a la província de Girona

Per als propers dies es tornaran a repetir xàfecs i tempestes, especialment entre avui al vespre i divendres, tot i que probablement menys importants que els caiguts al llarg d'aquesta setmana.