Només el 14% dels ajuntaments gironins tenen, en aquest mandat, una dona com a màxima autoritat municipal. Això significa que només 29 dels 220 municipis gironins constituïts tenen una alcaldessa. El mapa de governs locals s'ha de completar, el divendres 1 de juliol, amb la constitució de l'Ajuntament de Girona, en què Carles Puigdemont (CiU) substituirà en el càrrec a, precisament, una dona, Anna Pagans (PSC). La xifra d'alcaldesses és lleugerament inferior a la constitució dels ajuntaments fruit de les eleccions de maig de 2007, que es va celebrar aquell 16 de juny. Ara fa quatre anys, 31 dones van pendre possessió dels càrrecs (15% sobre el total). L'inici del nou temps de govern ha comportat que cap dona ocupi l'alcaldia en les 8 capitals comarcals. Al 2007, Anna Pagans era l'alcaldessa de Girona (capital del Gironès) i Teresa Jordà (ERC) ocupava aquest càrrec a Ripoll (Ripollès).

El nou mapa dels governs als ajuntaments de la demarcació de Girona ha significat que, a més d'Anna Pagans i Teresa Jordà, dos municipis grans han deixat de tenir alcaldesses. El més rellevant, per volum de població, és Salt, on Iolanda Pineda (PSC) va perdre les eleccions del passat 22 de maig a favor de Jaume Torramadé (CiU). També és significatiu el cas de Roses. Carles Pàramo és el nou alcalde en vèncer a Magda Casamitjana (PSC), fins ara màxima autoritat municipal. Vidreres és un altre municipi que, si bé havia tingut alcaldessa en el darrer mandat (Ruth Rosique, PSC), ara és un home qui té la màxima autoritat (Jordi Camps, CiU). D'aquesta manera, Palamós és ara el municipi gironí més gran en població (18.050 habitants, segons el padró de 2010) que té una alcaldessa: Maria Teresa Ferrés (PSC). En aquest sentit, les dades de les constitucions dels ajuntaments de dissabte verifiquen que les alcaldesses governen, sobretot, municipis petits.

Els perfils de les alcaldesses i formacions polítiques en aquests municipis són molt variats i, per exemple, abarca des de l'experiència de Dolors Rovirola (alcaldessa de Vilademuls i diputada al Parlament de Catalunya per CiU) a la joventut d'Irene Palol, màxima autoritat municipal de Viladamat encapçalant la llista de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP).

La distribució comarcal expressa que en aquest mandat hi ha, deixant de banda la variable d'alcaldies compartides, 9 alcaldesses a l'Alt Empordà; 5 al Baix Empordà; 3 al Gironès; 4 a La Selva; 2 a la Garrotxa; 1 al Pla de l'Estany; 4 al Ripollès i una a la Cerdanya. La constitució dels ajuntaments el juny de 2007 va sumar 7 alcaldesses al Baix i Alt Empordà; 4 al Gironès, Selva i Ripollès; 3 a la Garrotxa; dos al Pla de l'Estany; i 0 a la Cerdanya.

Àrea urbana de Girona

El conjunt urbà entre Girona, Salt i Sarrià va tenir, al mandat 2007-11, dues alcaldesses socialistes (Anna Pagans i Iolanda Pineda) i un alcalde republicà (Roger Torrent, ERC). Els resultats de les passades eleccions ha capgirat l'escenari. Són tres homes (Puigdemont, Torramadé i Torrent) i els socialistes han hagut de donar pas a governs de CiU. Torrent es manté amb una victòria aclaparadora: 9 regidors sobre un total de 11.