Un jutjat mercantil de Girona va considerar ara fa un any que l'escriptor Joaquim Torra Roura i l'editor Ramón Guitó Pons van plagiar el llibre de Pere Rodríguez Matas en publicar Girona Encisa. Aquella mateixa resolució els va obligar a paralitzar la comercialització de l'obra i els va instar, a més, a retirar del comerç tots els exemplars perquè fossin destruïts. Ara, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba Sánchez, en una nova sentència de la qual ha estat ponent, ha obligat l'escriptor i l'editor que van plagiar el llibre a pagar 2.500 euros al seu autor en concepte de dany moral.

Els fets es remunten a l'any 2004 quan Rodríguez Matas tenia confeccionat un llibre que pensava titular Girona vista per un artesà gravador i va oferir a Torra Roura la possibilitat de ser-ne partícip amb la inclusió d'alguns textos de la seva creació però les discrepàncies d'ambdós van comportar suspendre la publicació de l'obra.

L'any següent es va editar un llibre titulat Girona Encisa, amb textos de Torra Roura i fotografies de Ramón Creus Catot, que ha estat l'objecte d'aquesta sentència després que Rodríguez Matas el considerés un plagi de l'obra que va proposar l'any anterior a l'escriptor.

La sentència dictada pel Jutjat Mercantil número 1 de Girona va ser recorreguda pels culpats de plagi, que asseguraven que Girona Encisa no incorria en cap infracció penal perquè el volum proposat l'any 2004 per Pere Rodríguez Matas no podia tractar-se d'una obra protegida en estar mancada d'originalitat. El magistrat Lacaba no tan sols discrepa d'aquests arguments sinó que mostra fonamentadament com la jurisprudència indica que el llibre que Rodríguez Matas tenia a punt per publicar «mereix la consideració d'obra». Mostra també com alterant el pròleg del llibre Girona Encisa, els plagiadors van esborrar qualsevol referència al seu col·lega tot i tractar-se d'un text previst per publicar-se en el llibre Girona vista per un artesà gravador.

Recordant que «el plagi consisteix en la còpia fraudulenta d'una obra, amb ocultació del seu vertader autor», el ponent de la sentència deixa referenciat com el llibre publicat pels plagiadors i el confeccionat pel demandant recull «una pràctica identitat, tant en l'estructura i mides del llibre, con en els textos i fotografies que hi apareixen».

El magistrat reflexiona sobre la necessitat de penalitzar la conducta dels escriptors i el fotògraf perquè han fet aparèixer una obra com a pròpia quan, en realitat, s'ha creat amb «l'esforç intel·lectual d'una altra persona» i, deixant de banda que el perjudici patrimonial del veritable autor pot no produir-se amb l'absència d'èxit de la publicació, la conducta és punible en tant que afecta el dret moral de l'autor «a exigir que sigui reconegut com a tal a les obres que es deuen al seu enginy».

Les tretze pàgines de la sentència recullen amb claredat el concepte de propietat intel·lectual i les obres subjectes a protecció en base a aquesta. Fins i tot, el ponent evoca un exemple il·lustratiu per explicar com una mera recopilació de dades i citacions diligentment ordeandes queden «automàticament protegides» perquè tot i que la matèria primera -les citacions- pot pertànyer a una altra persona, «la recopilació i classificació ordenada (producte elaborat) representa un nou títol de propietat intel·lectual que se superposa a les citacions originals».

És precisament aquest gràfic exemple on troba correlació el cas del plagi del llibre objecte del procediment ja que els textos i fotografies que Pere Rodríguez Matas va reunir «mereixen la consideració d'obra preexistent» al llibre publicat pels seus col·legues.

El pronunciament de la sentència en termes favorables al demandant no ha anat acompanyat de la reclamació realitzada per aquest, que estimava els seus danys morals en 100.000 euros. Deixant constància que «el dany moral constitueix una noció dificultuosa, relativa i imprecisa», Lacaba considera que a l'afectat per la publicació del llibre «Girona Encisa» només li pertoca percebre 2.500 euros, atès l'escàs nombre d'exemplars que se'n van vendre. Ara bé, recorda com l'actuació dels plagiadors representa un abús de dret fruit de l'anterior relació d'estreta col·laboració que van tenir amb la intenció de publicar el llibre Girona vista per un artesà gravador.