En aquests moments hi ha quatre municipis de la Selva i el de Tordera (Maresme) que imposen sancions econòmiques als clients i les prostitues que mantenen relacions sexuals retribuïdes a la carretera. Una pràctica que a la comarca es concentra fonamentalment al voltant de la Nacional II des de Riudellots fins a Tordera (Maresme), la GI-555 de Sils a Hostalric i la C-63 de Vidreres a Lloret de Mar.

El primer poble de la Selva a aprovar dins la seva ordenança de convivència aquesta prohibició i les conseqüents sancions va ser Vidreres i el darrer, ha estat Riudellots, el maig passat. El primer de tota la zona, però, a aplicar aquest tipus de sancions va ser Tordera.

Així, doncs, de l'experiència de Vidreres i Sils se n'ha extret fonamentalment que les noies i els clients un cop veuen que els ajuntaments col·loquen els seus agents de policia en els punts on hi ha aquesta activitat, es desplacen cap als municipis veïns. Un fet que com destaca l'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS), està envoltat també de picaresca perquè si bé del seu terme les noies se n'han anat des que a prinicips d'any es va informar que es multarien; es col·loquen llavors, en zones límit de terme municipal.

L'estratègia provoca que un cop arriben els agents de policia a la zona per avisar-les o si ho han fet abans sancionant-les, no es pot fer efectiu perquè asseguren que són dins el municipi veí, on la pràctica potser no està multada. Aquest fet es va detectar des de Caldes per exemple, ja que algunes de les prostitues que es trobaven al terme de Sils s'hi van desplaçar quan no tenien la normativa. I d'altres noies que abans eren a Vidreres o Sils s'han col·locat en zones que llinden amb la N-II però en el terme de Maçanet de la Selva, on no hi ha cap ordenança que penalitzi les relacions sexuals retribuïdes a la via pública.

Els municipis que sancionen aquesta pràctica són veïns -Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Sils, Vidreres- i això ha provocat el desplaçament d'aquestes fins a retonar-les en alguns casos fins a Tordera. Tot i tenir l'instrument per sancionar, d'aquests pobles, només Sils ha fet ús finalment de la multa, n'ha posat tres des que l'ordenança va entrar en vigor a prinicipis d'any. A Vidreres, no va ser necessari després que s'intensifiqués l'estiu passat la presència policial i les noies marxessin del terme municipal. Per la seva part, a Caldes i Riudellots, tot just entren en vigor ara les normatives i, per tant, no s'han posat multes.

Finalment, a Tordera, la problemàtica és relativament diferent. Segons explicava l'alcalde, Joan Carles Garcia, fa unes setmanes, l'ordenança va funcionar correctament en un inici, però en ser aprovada a les poblacions veïnes va fer que les prostitutes acabessin tornant a la zona de Tordera. L'explicació podria ser que aquella zona és més atractiva per a aquestes treballadores sexuals. El principal problema en aquest tipus de sancions, segons explicava l'alcalde, és que no aconsegueixen multar a les prostitutes perquè aquestes es declaren insolvents i canvien amb molta facilitat de domicili, de manera que és molt díficil fer arribar les notificacions. Tot i això, Tordera ha recaptat més de 20.000 euros de les sancions aplicades amb l'ordenança en els primers mesos de vigència, bàsicament, dels clients, que sí que paguen.