La direcció de la fàbrica Zapata de Celrà (Gironès), que es dedica a fabricar envasos, ha presentat un ERO al Departament de Treball per poder acomiadar quasi la meitat de la plantilla. El grup mexicà Zapata, que va adquirir l'empres que antigament havia estat Envasos Llamas, ha al·legat motius econòmics per fer fora 40 dels 91 treballadors de la planta i proposa pagar-los la indemnització mínima de 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats. El secretari general del metall i la construcció de la UGT a Girona, Josep Maria Gomar, ha explicat que no hi ha acord entre empresa i treballadors i estan esperant la resolució del departament. L'ERO es va presentar fa tres setmanes.

A la planta de Celrà treballen 91 persones que es dediquen a la fabricació d'envasos de diferents materials per a pintures i productes alimentaris. L'empresa, actualment en mans del grup Zapata, havia arribat a tenir més de 200 treballadors quan les instal·lacions pertanyien a Envasos Llamas, una empresa que es va traslladar de Badalona al polígon industrial de Celrà.

El secretari general del metall i la construcció de la UGT a Girona, Josep Maria Gomar, ha explicat que l'empresa proposa que els treballadors acomiadats cobrin el mínim que estableix la llei -20 dies per any treballat- amb un màxim de 12 mensualitats. Aquesta proposta no satisfà als sindicats ni als treballadors i, de moment, no hi ha acord.

Si aquest expedient s'acaba aprovant i aplicant, la plantilla es veurà reduïda a 41 treballadors, quasi la meitat dels actuals. Aquest no és el primer ERO que s'aplica a la fàbrica ja que al 2009 se'n van presentar dos més, un per acomiadar 14 treballadors i un altre per suspendre temporalment de feina la resta de la plantilla.

L'empresa originària, Envasos Llamas, va sol·licitar el 2005 un concurs de creditors i es preveia que calia fer fora una trentena de treballadors dels 214 que tenia llavors la fàbrica. Aquesta era una de les mesures que preveia el pla de viabilitat per afrontar la situació econòmica de l'empresa.

La fàbrica va estar a punt de tancar però, el 2007, el grup Nagas va comprar la planta i va prescindir d'uns 80 treballadors més. Finalment, el 2009, el grup mexicà Zapata es queda amb l'empresa. Si el Departament de Treball autoritza l'ERO, la fàbrica haurà passat de 214 treballadors a només 41 en sis anys.