El nou equip de govern de Figueres -amb 12 regidors de CiU- va presentar ahir el seu nou cartipàs municipal, tot anunciant també les primeres mesures que adoptarà. La reducció d'un 24,2% en la despesa de retribucions a regidors, organització i càrrecs de confinça, és la primera actuació que segons l'alcalde, Santi Vila, suposarà un estalvi de 239.241 euros anuals per a les arques municipals. D'entre les novetats en matèria organitzativa, Vila també va anunciar la supressió de la figura de vicelalcalde -impulsada per Francesc Canet (ERC)-, la creació de tres tinences d'alcaldia i la divisió organitzativa en àrees amb diverses delegacions als regidors amb l'objectiu de fomentar la cooperació i el treball en xarxa.

Amb la constitució oficial, el nou govern de Figueres ja ha aplicat la primera retallada arran de la delicada situació econòmica que travessen els comptes de la corporació. En total, es rebaixarà poc més d'un 24% la despesa en edils i càrrecs eventuals. La major part d'aquest percentatge, però, recaurà sobre els regidors de l'equip de govern -en un 43,90%- i es farà eliminant les dues dedicacions exclusives que hi havia en l'alterior mandat sense incorporar-ne de noves i amb la reducció de dues de les cinc dedicacions parcials al consistori, que ara assumiran Manel Toro, Joaquim Felip i Joaquim Ferrer. També es rebaixaran als regidors del govern un 5% de les retribucions per assistències a les juntes de govern. Pel que fa a la resta d'edils, se'ls retallaran un 33,78% les retribucions a través de la reducció d'un 15,03% les dels portaveus dels grups municipals i un 5,26% a la resta.

Finalment, la despesa en càrrecs eventuals es veurà reduïda però no amb la baixada de sous sinó amb l'eliminació de tres dels llocs. Es passarà de nou a sis, cessant el cap de recursos humans, el gerent de Fisersa S.A -l'empresa municipal de serveis i n'assumirà la direcció el gerent d'Ecoserveis- i la figura de Director de Comunicació, que no estava ocupada des de la marxa de l'anterior cap, Gemma Ribas. Això suposarà, van assegurar, un 18,77% del 24,20% de la reducció de la despesa en aquests capítols. D'altra banda, també preveuen una reducció en l'aportació als partits polítics -un 25,92% per grup municipal i un 9,2% per regidor-.

Malgrat les xifres percentuals, el consistori no ha facilitat les dades dels sous dels electes per poder comprendre el que suposa la reducció.

Directors d'àrea i delegats

La idea és treballar per recuperar les finances municipals, una àrea que assumirà l'advocat Manel Toro a través de l'àrea de Promoció Econòmica, Hisenda, Comerç i Turisme. També serà tinent d'alcalde, igual que la responsable d'Organització, Persones i Relacions Institucionals, Marta Felip, i l'edil de Serveis a les persones, Educació, Solidaritat i Cooperació Internacional, Josep Maria Godoy.

Així, el consistori estarà dividit en quatre àrees que dirigiran aquests tres edils juntament amb l'alcalde, Santi Vila, que assumirà l'àrea de territori -amb urbanisme, planejament, arquitectura i espai públic-. Dins d'aquestes seccions hi haurà diverses delegacions en regidors que tenen com a objectiu fomentar el treball de "cooperació" i, en paraules de Marta Felip, "eliminar les disfuncions entre els qui decideixen i els que executen les iniciatives".

El batlle va insistir que cadascuna d'aquestes àrees estarà regida per tres valors: "la racionalitat, l'eficiència i l'austeritat" i que es basaran en un model de tres tinents d'alcalde-directors d'àrea en lloc de la figura del vicealcalde. "L'eliminarem", va sentenciar Vila. El renovat alcalde, a més, va afirmar que el consistori estarà regit per un model gerencial on prevaldrà l'austeritat. En aquest sentit, va assegurar que al seu entendre "en general, els polítics estan mal pagats" però que el context actual cal que es facin restriccions encara que els perjudicats siguin ells.