Un total de 2.549 estudiants gironins s'examinaran entre avui i divendres de les proves d'accés a la universitat (PAU). D'aquests, la gran majoria (1.999) passaran les proves a les facultats i escoles de la Universitat de Girona (UdG), mentre que 357 ho faran a Figueres i 238 a Olot. A més, hi ha 12 estudiants que provenen de l'Institut Obert de Catalunya. En total, a Girona s'han organitzat quinze tribunals que s'encarregaran de dur a terme les proves. Pel que fa a les matèries, la major part dels estudiants (2.250) s'examinaran d'anglès com a llengua estrangera, mentre que 63 ho faran de francès, 3 d'alemany i 2 d'italià.

Com a novetats d'enguany, s'examinaran un total de 186 estudiants que han superat el cicle formatiu de grau superior i que faran la fase expecífica per tal d'aconseguir més nota. D'altra banda, es constituirà un Tribunal Ordinari Específic per a dislèxics a Barcelona. Fins allà es desplaçaran cinc estudiants matriculats a les PAU de la UdG.

Els estudiants s'han d'examinar de quatre matèries comunes i una de modalitat a la fase comuna, i de fins a tres matèries a l'específica. El primer examen, que serà el de Llengua castellana i literatura, se celebrarà avui a les nou del matí.

La convocatòria d'aquest any arriba després de la polèmica originada el curs passat, quan l'eliminació de la reserva d'un número determinat de places per als estudiants que provenien de la Formació Professional (FP), i el fet que aquests no havien de passar les proves de Selectivitat, va provocar que aquests estudiants ocupessin la major part de les places en molts dels estudis. Aquest any, a causa d'una modificació feta pel Govern espanyol, els estudiants de FP hauran de passar les proves.

Al conjunt de Catalunya s'examinaran gairebé 30.000 alumnes, 3.285 més que l'any passat. Del total de matriculats, 24.188 han acabat aquest any el Batxillerat, 2009 són altres anys de Batxillerat i poden haver fet ja anteriorment la Selectivitat, mentre que 3.515 han cursat cicles formatius. Aquests últims, per primer cop s'examinaran d'alguna assignatura en la fase específica.

La majoria dels matriculats (el 47,08%) faran un total de set exàmens; el 27,77% en farà vuit i gairebé un 6% s'examinarà de sis matèries. Un total de 1.134 alumnes s'examinaran només de la fase general i 4.851 ho faran només de l'específica.

A tot el país hi haurà 156 tribuanls a centres de secundària i edificis universitaris repartits per 19 poblacions diferents, entre les quals hi ha Girona, Barcelona, Vic, Bellaterra, Canet de Mar, Tarragona, Reus i Tortosa.

El 30 de juny, els estudiants ja podran consultar els seus resultats a través d'Internet, tot i que s'hauran d'esperar fins el 4 de juliol a poder recollir la documentació amb els resultats al seu centre.