L'Ajuntament d'Anglès té des d'aquest dissabte un nou alcalde, Pere Espinet (PAU), i governarà amb majoria absoluta al municipi amb vuit regidors. En els propers dies se celebrarà el ple on es donarà compte del nou cartipàs municipal i també de les dietes i retribucions que percebran els regidors de l'equip de govern, els càrrecs de confiança i els regidors dels grups que hi haurà a partir d'ara al'oposició.

Diari de Girona ha tingut accés a aquestes dades i entre les més destacades pel que fa als salaris del nou equip de govern del grup PAU hi ha que el nou batlle d'Anglès Pere Espinet es rebaixa el sou a la meitat respecte al de l'exalcalde Pere Figuereda (CiU). En concret, tal com es va anunciar el 2007 pel bipartit de CiU i PSC, el batlle cobrava sense dedicació exclusiva 1.800 euros al mes i Espinet, en canvi, ha decidit rebaixar-se'l fins als 895 euros, quantitat que suposa una reducció d'un 50,28 per cent i tampoc tindrà dedicació exclusiva a l'Ajuntament.

Pel que fa a la resta dels regidors, que tampoc tenen dedicació exclusiva, els tinents d'alcalde veuen reduïda en un 34,17 per cent la retribució, ja que el nou govern els assigna 790 euros mensuals, quan en l'antic en cobraven 1.200 al mes. I la resta de regidors delegats d'àrees també veuen rebaixat el sou, passant dels 900 euros al mes a 595 mensuals, fet que suposa una reducció del 33,89 per cent respecte l'antic equip de govern sociovergent.

La resta d'edils que es troben a l'oposició, en aquest mandat n'hi ha tres del PSC i dos de CiU, que cobraran diferent depenent si s'és cap del grup de l'oposició o bé un dels altres edils; una distinció que fins ara no es realitzava quant a la percepció monetària mensual, que era de 160 euros en el darrer mandat.

El cap del grup de l'oposició, per tant, passarà de cobrar 160 euros mensuals a 60 euros, cosa que representa un descens del 62,50 per cent. En canvi, la resta d'edils d'aquests grups veuran que el descens és més acusat i passaran de 160 euros a 40 euros mensuals, un 75 per cent menys.

Càrrec de confiança amb sou

Un altre aspecte rellevant en aquest nou govern que lidera PAU és la figura del càrrec de confiança, dels quals n'hi haurà set. En el darrer mandat amb el govern bipartit aquesta figura d'assessorament a l'equip de govern no percebia cap tipus de retribució i ara en canvi, les set persones, que formen part de la llista del grup PAU que concorria a les eleccions municipals d'aquest maig, cobraran 130 euros al mes per realitzar aquesta feina.

En l'antic equip de govern, en canvi, segons es va anunciar el 2007 en el ple de la configuració del nou cartipàs, només hi havia dos càrrecs de confiança, que no cobraven i que donaven suport a la regidoria de Joventut.

L'alcalde Pere Espinet assegura que aquesta rebaixa de les retribucions i dietes tant a l'equip de govern com dels regidors de l'oposició es realitza perquè "tots hem d'estirar del carro i mullar-nos per poder fer front a la situació econòmica" i com va ressaltar en el seu discurs d'investidura, afegeix que són "conscients que hem agafat un ajuntament amb molts problemes i que caldrà fer front al fort dèficit que estem arrossegant".