Encara no és oficial, però gairebé. El democristià Jaume Torramadé serà, amb tota probabilitat, el nou president de la Diputació de Girona, després que ahir es fes públic que la Diputació de Lleida estarà presidida per Joan Reñé, de Convergència. I és que els dos membres de la federació nacionalista tenen un acord en virtut del qual Unió ha de presidir una de les quatre diputacions catalanes, ara que les han guanyat totes. Tenint en compte que les de Barcelona, Tarragona i Lleida ja han estat adjudicades a CDC, la de Girona ha de recaure en mans d'Unió. I dins dels democristians, Jaume Torramadé és el nom que sona amb més força, especialment després d'haver estat portaveu de CiU a l'ens durant els darrers quatre anys i d'haver guanyat les eleccions a Salt, tot recuperant l'alcaldia.

Malgrat que els recursos d'ERC i la CUP a Girona ciutat han endarrerit el procés de constitució de la Diputació, tots els partits estan tancant aquests dies els seus representants a l'ens provincial. I Torramadé, president de la intercomarcal del partit a Girona, és, amb diferència, el més ben posicionat per aconseguir la presidència de l'ens, després que s'hagi descartat ja el nom del batlle de Platja d'Aro, Joan Giraut.

Metge cirurgià de professió, va encapçalar per primer cop la llista de CiU a Salt l'any 1999, any en què es va guanyar les eleccions i es va convertir en alcalde, tot i que havia estat regidor des de 1995. Aquell mateix 1995 es va fer militant d'Unió Democràtica, partit en el qual ha anat escalant posicions fins a convertir-se, des de 2008, en el seu president a Girona.

Aquest serà el tercer mandat en què Torramadé serà batlle de Salt, ja que va ocupar el càrrec entre 1999 i 2007. Durant aquest darrer mandat, la victòria de la socialista Iolanda Pineda el va enviar a l'oposició, però ara ha tornat a imposar-se com a força més votada i governarà en minoria.

També té, a més, un ampli coneixement de la Diputació. L'any 2000 es va convertir en vicepresident primer de l'ens provincial, i es va encarregar de comissions com la d'Hisenda, Promoció Econòmica i Noves Tecnologies i també va ocupar la vicepresidència del Xaloc.

L'any 2007, un pacte entre PSC i ERC va fer que CiU es quedés a l'oposició de la Diputació per primera vegada en la seva història, i durant aquest mandat Torramadé ha exercit com a portaveu de la federació a l'ens provincial. Tot plegat ha fet que, ara que Unió tindrà l'oportunitat de presidir la Diputació, sigui ell el que té més números per a ocupar el càrrec. Des d'un ampli sector democristià es defensa que el seu nom està ben vist per la plana major de CDC, que malgrat haver defensat fins al final que la Diputació sigui per a Convergència, estarien disposats a acceptar el nom de Torramadé. La seva imputació en la requalificació de terrenys del cas Gassol hauria estat l'únic que podria frenar el seu nomenament, però sembla que finalment això no serà així.