Carles Navales Turmos (Cornellà de Llobregat, 1952) va morir ahir al matí sobtadament a l'estació de Flaçà quan esperava el tren per anar a Barcelona. Residia des de feia anys a Colomers.

A Carles Navales, un home serè i dotat d'una gran capacitat d'anàlisi, no se'l pot definir ni amb una professió ni amb una activitat. La seva vida, estroncada prematurament ahir, ha estat d'una gran vitalitat. Ha sigut treballador d'una fàbrica, secretari general de Comissions Obreres al Baix Llobregat en l'època dura del final del franquisme i la transició política, tinent d'alcalde de Cultura a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat amb José Montilla d'alcalde, militant del PSUC i del PSC, cap de gabinet de Pere Navarro al Govern Civil de Girona, periodista i expert en temes tan diversos com la immigració, el circ i el flamenc. Actualment dirigia la revista de pensament i anàlisi polític La Factoria i col·laborava en diversos mitjans de comunicació, entre ells el Diari de Girona, interrompudament des de febrer de 1993, quan va publicar el primer article.

Carles Navales, criat i format en el Baix Llobregat de la immigració, es va traslladr a Girona l'any 1991 quan Pere Navarro el va contractar per assessorar-lo i per dirigir-li el gabinet del Govern Civil. Va ser l'únic període de la seva vida en què va ocupar un càrrec oficial. No era home de despatxos, ni de càrrecs polítics. Era un heterodox i un crític permanent a partir de l'anàlisi i la reflexió. Un lliurepensador, a qui polítics de diverses tendències no dubtaven a consultar-lo i a recòrrer als seus coneixements. La seva afabilitat i capacitat de diàleg li permetia mantenir bones relacions amb tothom. De la seva etapa al Govern Civil queda l'Informe Girona sobre Immigració: Cinquanta propostes. Va coordinar aquest document, juntament amb Joaquim Giol, que durant anys ha estat la principal referència sobre la integració dels immigrants. L'experiència adquirida en aquesta matèria el va portar a dirigir el Fòrum Europa i a formar part com a expert de la Comissió per a l'Estudi de la Immigració del Parlament de Catalunya (2000-2001). Ha estat membre de l'Observatori de la Immigració a Barcelona i va publicar el llibre Ciudadano Mohamed (1996). És autor també d'altres llibres relacionats amb el sindicalisme i la immigració. Des que l'any 1991 va entrar al Govern Civil de Girona, Carles ?Navales ha residit sempre a les ?comarques gironines. Primer a Vilablareix i després a Colomers.