Aconeguir un nou model de gestió sorgit de la participació de tot el territori: aquest és l'objectiu del Consorci de les Gavarres, que ahir va celebrar la segona sessió de debat ciutadà sobre el procés de redacció del Pla Especial de les Gavarres. Aquesta és la primera vegada, a les comarques gironines, que un procés participatiu d'aquestes característiques no es porta a terme des de l'administració sinó que es fa des del territori (en aquest cas, coordinat pel Consorci).

"La gestió tradicional ja no és la resposta", afirma el president del Consorci, Josep Espadalé. Espadalé es mostra convençut que cal protegir els valors ecològics i paisatgístics d'aquest espai natural, però considera que la millor manera de fer-ho és a través de la gestió i la regulació de les activitats que s'hi realitzen. "Si no s'hi fa res, l'alternativa és que continuï com fins ara, que segueixi essent un dipòsit gegant de biomassa", adverteix. En aquest sentit, recorda que la pela del suro és la principal riquesa d'aquest espai, però creu que cal "començar a fer-hi alguna cosa" per evitar que es continuï acumulant la biomassa.

Espadalé va assenyalar que cal una "adequació" de l'espai a totes les normatives que s'han anat aprovant en els darrers anys, per tal d'evitar que es generin "friccions". "Cal que sigui un espai on es pugui viure, on la gent que hi vulgui fer activitats productives tingui menys problemes", va assenyalar Espadalé. El representant del Cosorci també indica que el principal repte d'aquesta nova fórmula de gestió serà evitar que aquest espai de bosc sigui infrautilitzat, igual que succeeix a bona part de Catalunya. "Som un país que tradicionalment ha tingut molts recursos naturas, però sempre s'ha anat a buscar a fora el que aquí tenim de forma destacable", indica.

En el seu discurs de benvinguda, Espadalé va animar tots els assistents a difondre aquest procés comunicatiu i tornar a animar la classe política a tirar-lo endavant després dels canvis de govern derivats de les eleccions parlamentàries i municipals. "Els interessos de cadascú són diferents, però a priori han d'estar vinculats; per tant, tothom tindrà dret a parlar i dir-hi la seva", va concloure el responsable del Consorci.