Figueres ja ha enllestit la construcció del nou Centre de Formació Integrat del recinte Firal i manté la previsió que l'equipament s'obri de cara al setembre. L'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), ha explicat que ja ho han notificat al departament d'Ensenyament i esperen que en els propers mesos duguin a terme el trasllat de l'Escola d'Idiomes, que actualment es troba a la Fundació Clerch i Nicolau. Encara, però, no se sap si l'espai permetrà que s'ampliï l'oferta de cursos d'una escola que es troba al límit de les seves capacitats. Es tracta de la primera fase d'un projecte que contempla un hotel, un viver d'empreses, comerços i el projecte de la Catedral de l'aigua vinculada al pintor Salvador Dalí.

Des de fa anys l'Escola d'Idiomes imparteix classes en un espai precari i insuficient. Un dels objectius principals d'aquest nou centre és, precisament, disposar de més espai i ampliar l'oferta, tot i que a hores d'ara el consistori encara no té constància que Educació tingui previst oferir més cursos. També s'hi traslladarà el centre formatiu per a empreses que, durant aquest darrer any, s'ha fet provisionalment al Col·legi d'Arquitectes. Set anys després que s'hi posés la primera pedra amb l'anterior govern liderat pel socialista Joan Armangué, el nou centre busca, en part, compensar la manca d'equipaments que pateix la ciutat.

L'espai tindrà com a objectiu principal acollir tots els actes formatius relacionats amb l'ocupació o la Universitat. De moment, tindrà vuit aules i una per a informàtica a la planta superior, i sales de reunions, serveis i la biblioteca a la baixa. El projecte, però, és mòbil i permetrà que es pugui ampliar sense fer-hi grans reformes quan sigui necessari.

La seva ubicació, però, no és del gust de tothom. I és que poc abans d'eleccions un grup format per l'actual president de l'associació de Comerç Figueres i antics directius de l'ens van fer arribar una carta conjunta a l'alcalde per tal de demanar que el Palau de Congressos es fes a la plaça Catalunya, on hi ha projectada la segona biblioteca. El seu objectiu era, a banda d'aconseguir que Vila es posicionés, que es continués apostant pel centre com a pol d'atracció comercial. De moment, però, no hi ha hagut cap resposta oficial al respecte.