Persistència, voluntat i experiència podrien ser tres dels adjectius que definirien la trajectòria política de la nova alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich. Ha transcorregut per gairebé tots els nivells polítics dins del consistori i ha militat en dos partits diferents fins a assolir el lideratge de Tossa, que ara inicia després de ser proclamada alcaldessa el passat 11 de juny. Va engegar la seva carrera en la política local militant a Convergència i Unió a principis dels anys 80 i va entrar per primer cop a l'Ajuntament el 1987 amb Telm Zaragoza com a alcalde.

Va començar portant les regidories de Joventut i Cultura i a finals del seu primer mandat es va fer càrrec també de Governació, ja que el regidor que se n'encarregava va haver de plegar. Posteriorment, el mandat del 1995 va assumir la regidoria d'Urbanisme i una de les tinences d'alcaldia. Tots aquests càrrecs els va tenir amb CiU i Telm Zaragoza d'alcalde.

Dins de tota la seva trajectòria política, al poble es recorden dos episodis molt concrets, de quan estava a CiU. Un dels més sonats va ser quan en un mes d'agost, per una manifestació de joves de Tossa, es van fer venir els antidisturbis al poble. En aquell moment, Gisela Saladich era la regidora de Governació i sempre se li ha atribuït la trucada. La protesta es va fer perquè una ordenança prohibia que es pogués entrar amb moto al casc antic del poble a partir de les deu de la nit, i molts joves, que no hi estaven d'acord, van agafar les seves motos i es van plantar davant l'Ajuntament fent soroll amb els vehicles. Saladich assegura que no va fer la trucada: "Em vaig trobar els antidisturbis allà sense haver-los demanat com a regidora. Però evidentment si els demana el cap de la policia jo n'era la responsable", va destacar.

L'altre episodi, menys notable, va ser quan el govern de Tossa no va deixar entrar un vehicle que feia publicitat sobre la plaça de braus de Girona. En aquell moment, hi havia aprovada una ordenança que prohibia qualsevol tipus de publicitat sobre braus a la vila. Doncs bé, l'empresa es va querellar contra l'alcalde Telm Zaragoza i els diferents regidors implicats, i Saladich, que portava Governació, va ser multada, com la resta, amb 15.000 pessetes.

El 1999, Zaragoza va nomenar Maria Rosa Monrabà com la seva successora, un fet que va crear un cert malestar dins d'una part de CiU. Saladich era un dels noms que sonava com a substituta i tampoc no va acollir bé la decisió i aquell any no va anar a la llista. "No vaig anar a les llistes perquè em van dir que calia una renovació. Em vaig quedar a CiU treballant, però no em feien gaire cas", va explicar Saladich. D'alguna manera aquell fet va ser el desencadenant que el 2003, a només dos mesos de les eleccions, un grup de militants de CiU creessin un nou partit indepedent: Tossa Unida (TU). I Saladich en va ser cap de llista.

Aquell mateix any, tot i constituir-se amb tant poc temps, el TU va aconseguir un regidor. Així, Saladich va iniciar una nova etapa política, després d'haver estat quatre anys relativament apartada. Aquest nova etapa ha estat molt més tranquil·la. Saladich sempre ha estat a l'oposició fins el passat 11 de juny, que va ser escollida alcaldessa amb el suport del PSC. El TU, però, ha anat millorant elecció rere elecció. A les primeres municipals que es va presentar va aconseguir un regidor, a les següents, tres, i ara n'han tret cinc.

Així, doncs, Saladich i Mundet ara seran sòcies de govern, tot i que al 1993 CiU, amb Saladich com una de les persones fortes del grup, va fer una moció de censura que va treure Mundet de l'alcaldia. Els anys han passat i el panorama polític al poble ha canviat, ara només hi ha tres grups: TU, CiU i PSC.

Així, les seves adversàries en les passades eleccions municipals del 22 de maig, destaquen de Saladich la seva constància fins a assolir el seu objectiu d'arribar a l'alcaldia. L'exalcaldessa de CiU, Imma Colom, destaca que hi ha arribat, però "a qualsevol preu", tenint en compte les aliances que ha fet per formar govern. "Tot i que no va ser escollida com a successora de Telm Zaragoza a CiU, al final de molts anys ha aconseguit el seu objectiu de ser alcaldessa a qualsevol preu", va afimar Colom. Per part seva, la portaveu del PSC i sòcia de Saladich aquest mandat, Pilar Mundet, també va ressaltar la seva persistència i que es mereix aquesta oportunitat que li ha donat el poble. "A part de la seva voluntat i la seva persistència, un element destacable és la seva experiència a molts llocs de l'Ajuntament. S'ha merescut l'alcaldia, perquè ha treballat molt. Es mereix l'oportunitat", va destacar.

En definitiva, Gisela Saladich és una resistent de la política local, ha estat treballant pel municipi gai?rebé ininterrompudament des dels anys 80 i després de dos mandats a l'oposició amb el TU ha aconseguit l'alcaldia de Tossa.