Com ha aconseguit mantenir aquests resultats a Palamós en un context en què els socialistes, en general, han caigut en picat?

La gent ha valorat la feina feta i un projecte de futur. Aquest era el nostre eslògan en campanya: "Fets i futur". Hem sabut explicar-ho i hem il·lusionat la gent pels propers quatre anys.

Vostè serà l'alcaldessa del municipi gironí més gran governat per una dona. Orgullosa, o lamenta que no n'hi hagi més?

M'agradaria que hi hagués més alcaldesses de municipis grans, és evident. És un orgull estar al capdavant de l'Ajuntament de Palamós i a banda, també vull comentar que al govern el PSC hi ha aportat quatre homes i quatre dones, per tant, em satisfà destacar la paritat del nostre govern al més alt nivell. També hi ha la incorporació de la dona als grups de l'oposició, en aquest cas CiU, que també té dues regidores. Crec que la dona, més enllà de ser alcaldessa, cada vegada es va implicant més en els governs locals, i això és una bona notícia.

Van estar negociant tant amb ERC com amb Entesa per formar govern. Per què, al final, un pacte amb aquests últims?

La nostra opció era fer un tripartit i incoporar al govern tant ERC com Entesa, i així ho vam fer des del primer moment, amb un plantejament ampli per aconseguir l'estabilitat en el govern. Però ERC va renunciar formar-ne part, perquè la seva condició, que per nosaltres era inacceptable, era que Entesa no hi fos. Per tant, ja no vam entrar ni en negociacions.

Parla de tripartits en un context en què pràcticament no se n'han fet, almenys d'esquerres, ja que estan desvalorats.

Sí, però després jo veig tripartits de dretes. Per exemple, ERC no ha volgut entrar al nostre tripartit però en canvi formarà un tripartit a l'oposició amb CiU i PP. La paraula tripartit, malauradament, té un estigma que la gent associa a coses negatives, i crec que tots plegats tenim un repte per davant, i és visualitzar que els pactes d'esquerres funcionen bé i impulsen polítiques per a les persones.

Cap on creu que ha d'anar el PSC després d'aquests resultats?

El PSC té feina per davant, en els propers mesos hem de sotmetre a debat quin és el model del nostre partit. Tenim un congrés per davant i des del territori hem de fer arribar també com ho veiem. Per a mi, els valors el socialisme són més vigents que mai, perquè la societat els necessita; el que passa és que segurament ens falten lideratges i saber explicar-nos millor. I llavors segurament ens falta l'accent a la C de Catalunya. Hem de saber dotar-la de contingut i saber-la explicar.

Això passaria per tenir un grup propi al Congrés?

Sí, podria ser un grup propi al Congrés si això es decideix, i en aquesta línia hem de treballar.

Abans parlava de lideratges. Qui pot assumir el proper lideratge del PSC?

També ho haurem de debatre, i mirar en els propers mesos quins lideratges sorgeixen. Crec que han de ser cares noves, necessitem aquesta nova generació de polítics que al llarg dels darrers anys s'han format i ara estan capacitats per posar-se al capdavant.

I al PSC de les comarques gironines, ha d'haver-hi canvis?

Els canvis són lògics i necessaris, i possiblement entrem en un procés en què hi hagi d'haver un cert relleu arran d'aquest mateix congrés.

Els bons resultats que vostè ha obtingut li permetran reivindicar-se dins del partit?

Més que reivindicar-me, el que vull és treballar des del govern local de Palamós, demostrar que les nostres polítiques són vàlides, que la societat les accepta i comparteix, i a partir d'aquí si això es pot exportar més enllà de l'àmbit palamosí i això serveix perquè la demarcació de Girona avanci, fantàstic.

Serà la portaveu del PSC a la Diputació?

Estem en la fase de definir el grup a la Diputació, del qual formaré part, i pendents de veure amb els companys com ens organitzem com a grup.

Està satisfeta d'aquest mandat en què el PSC hi ha pogut governar per primera vegada, juntament amb ERC?

Sí, molt contenta. Hem treballat, possiblement sense grans titulars, però amb una feina que es valora molt bé des del territori. Hem intentat arribar a cadascun dels 221 municipis de les comarques gironines i hem teixit complicitats amb els governs locals. També hem impulsat polítiques des de l'àrea de Promoció Econòmica i hem contactat amb el territori amb un projecte tan interessant com el de gestió del talent.

L'any que ve, Rubalcaba encara pot fer un tomb a les generals o la majoria del PP està feta?

Jo crec que pot fer un tomb. La distància és molta, però Rubalcaba és un bon líder, té un bon discurs i té molta credibilitat. Per tant, pot fer un molt bon paper i tant de bo fes un tomb. En aquests moments cal que el govern tingui al capdavant una persona que tingui clar cap on ha d'anar, i crec que ell és la persona adequada per fer-ho.

Laura Fanals

girona