20 de juny de 2011
20.06.2011

La segona línia d'alcaldes històrics

A les comarques gironines hi ha quatre batlles que governen des de 1983 i quatre que ho fan des de 1987; la majoria són de l'Alt Empordà

20.06.2011 | 12:03

No són els més veterans, però gairebé. Uns quants ja han complert les noces de plata en política, i altres estan a punt de fer-ho. Es tracta dels alcaldes de 1983 i 1987, que a dia d'avui es conserven encara els seus càrrecs. La «il·lusió» i l'empenta són les característiques comunes d'un exclusiu grup d'alcaldes que cada vegada es va fent més reduït.

Cada vegada queden menys alcaldes d'aquells de «tota la vida», dels que porten 20 o 30 anys al capdavant dels seus respectius consistoris. A les comarques gironines, però, aquesta espècie en vies d'extinció encara té un grapat de representants, especialment a la comarca de l'Alt Empordà. S'ha parlat molt dels «alcaldes del 79» -Narcís Deusedas, de Palau-saverdera, Pere Moradell, de Torroella de Fluvià, i Josep Vilà, de Fogars de la Selva-, però comença a haver-hi un seguit de batlles en «segona línia», és a dir, que estan en el càrrec des de 1983 o 1987, que també atresoren una gran trajectòria municipal.

Concretament, queden quatre alcaldes que ho són des de 1983, és a dir, que porten 28 anys en el càrrec. Es tracta de Lluís Lloret (Bàscara), Narcís Algam (Pontós), Claudi Puig (Mollet de Peralada) i Josep Blanch (Pau). Tots quatre tenen dues coses en comú: són altempordanesos i governen sota les sigles de CiU.

Mentrestant, hi ha quatre batlles més que van accedir a l'alcaldia ara fa 24 anys, el 1987. Són el batlle de Bescanó, Xavier Soy (CiU), el de Forallac, Josep Sala (CiU), el de Navata, Jaume Homs (CiU), i el de Fortià, Joan Via, que és l'únic del PSC.

Cal tenir en compte, a més, casos com el de Pere Cabarrocas (PSC) a Quart, que va entrar el 1983 i que des de llavors ha anat guanyant totes les eleccions, només que en els dos darrers mandats ha quedat a l'oposició per pactes entre les altres llistes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema