L'Estany de Banyoles s'ha quedat sense embarcacions turístiques. Una gran grua es va emportar ahir a la tarda l'últim catamarà ecològic que quedava per traslladar-lo a la seva nova destinació, un parc natural de Mallorca. La retirada de l'Anna arriba amb unes tres setmanes de retard, i després de superar diversos entrebancs administratius. Aquesta barca era l'última que quedava i feia un any que no estava operativa, ja que el seu antic propietari es va jubilar.

Aproximadament un centenar de banyolins es van anar acostant a la zona de l'Estany situada prop del camp de futbol per presenciar la retirada del catamarà. Un gran vehicle de Grues Girona va arribar cap a les set de la tarda i va organitzar els preparatius per endur-se l'embarcació, que ja estava a punt per ser llevada de l'aigua i carregada a la grua. Un parell d'hores més tard, la barca ja era sobre el camió preparada per marxar.

El procés de retirada del catamarà de l'Estany no ha estat una tasca fàcil. El seu trasllat inicial estava previst per al dia 30 de maig, però uns problemes amb les llicències de grues van obligar a posposar l'operatiu fins ahir. Tot i això, el trasllat havia de fer-se al matí i es va tornar a posposar perquè es va detectar que la grua no podia passar per un tram de carretera que estava en obres. El tràmit es va resoldre quan Dragados va autoritzar el pas del vehicle, i la grua que transportava el vaixell va abandonar Banyoles per anar a la seva següent destinació, Roses.

Una vegada arribi a la localitat empordanesa es canviaran els motors elèctrics per un de dièsel i posaran la barca a punt per poder salpar amb rumb a la mallorquina cala Ratjada. Allà el seu nou propietari, Miquel Àngel Bonet té previst organitzar viatges turístics per un parc natural proper a la zona.

Des de l'Ajuntament, es lamenta la seva retirada alhora que es preveu que sigui més difícil la represa del servei, ja que preveien l'adquisició de la barca dins de la nova concessió. L'alcalde, Miquel Noguer, es va comprometre a tirar endavant el concurs per adjudicar la llicència a partir d'aquest juliol però ja adverteix que serà un procés una mica complex, entre altres coses perquè hauran de modificar algunes pliques i perquè s'obre un escenari nou, ara que ja no hi ha opció d'utilitzar la barca vella.

Noguer va explicar que els va agafar per sorpresa la venda. Fins ara, contemplaven dues opcions en el concurs: que el nou concessionari pogués adquirir-la i per tant no haver-la de moure de l'Estany, o que s'optés per comprar-ne una de nova.

Per altra banda, Noguer també va reconèixer que potser haurien d'haver anat "més ràpid" amb la concessió. També va assenyalar que a partir d'ara buscaran que el negoci sigui "viable" i que l'empresa guanyadora pugui "amortitzar" els diners invertits amb la compra de la nova barca però va reconèixer que hauria estat "més fàcil" que s'hagués quedat pel context de crisi.