Figueres i la Bisbal d'Empordà han traslladat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la responsabilitat per la qualitat de les aigües residuals, en resposta a la denúncia de Brussel·les, que considera que aquests municipis i setze més de Catalunya fan una depuració deficient. En el cas de la Bisbal, el consistori argumenta que el tractament d'aquestes aigües és competència de l'ACA, mentre que Figueres recorda que estan a l'espera de la licitació de la nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), un tràmit que depèn de l'Agència Catalana de l'Aigua. Els altres dos municipis de la demarcació amb una depuració deficient, segons Brussel·les, són Banyoles i Cornellà del Terri, al Pla de l'Estany.

L'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, va assegurar ahir que no tenen constància "oficial" d'aquesta denúncia i que ho han sabut a través dels mitjans de comunicació. Va subratllar que els municipis no tenen "competència amb el tractament de les aigües residuals", sinó que aquesta responsabilitat recau sobre l'ACA, i per tant considera que qui ha de donar explicacions és aquest organisme. Per altra banda, va explicar que ja s'han posat en contacte amb ells per demanar més informació i que la resposta que els van donar és que no en tenien coneixement però que els mantindrien informats.

Pel que fa a Figueres, tot i que el consistori és conscient de les mancances de la depuració, va assegurar que no està a les seves mans poder tirar endavant la planta que ha de millorar la qualitat de les aigües residuals. El projecte de la nova EDAR ja està redactat però falta la licitació, un tràmit que, segons va recordar l'Ajuntament, depèn de l'ACA. La construcció de la nova planta ve motivada pel fet que la que funciona actualment ha quedat obsoleta i amb poca capacitat per la població que hi ha a Figueres. Sobre els altres dos municipis gironins que Brussel·les denuncia per la qualitat de les seves aigües residuals, Banyoles i Cornellà del Terri, el president del Consell Comarcal, Jordi Xargay, va manifestar que no calia preocupar-se ja que compleixen "tots els paràmetres que marca la directiva europea". Al Pla de l'Estany "s'han fet unes inversions molt importants per complir tots els paràmetres i garantir una bona depuració de les aigües", afegia. La Comissió Europea ha denunciat al Tribunal de Luxemburg fins a divuit municipis catalans per no depurar prou bé les seves aigües residuals, i tots ells podrien rebre una multa de la justícia europea per despatxar les aigües sense procurar que estiguin al 100% netes de bacteris i virus nocius que són un risc per la salut pública i el medi ambient. Brussel·les es queixa que fa ja tretze anys que incompleixen la normativa comunitària, del 1998.

En el conjunt de l'Estat, Brussel·les ha denunciat un total de 39 aglomeracions urbanes de més de 10.000 habitants, el 36% de les quals són a Catalunya (14 aglomeracions que agrupen 18 municipis). Les de Terrassa i Manresa són les aglomeracions més poblades que incompleixen la legislació europea. Tres més superen els 50.000 habitants: les de Figueres (81.805), Abrera (77.985) i Banyoles (57.953, incloent també Cornellà del Terri), segons les dades de Brussel·les.