ERC ha presentat esmenes per valor de 23 milions d'euros en inversions a les comarques gironines de cara als pressupostos de la Generalitat, amb l'objectiu que es tirin endavant obres tan reivindicades com el nou hospital Josep Trueta o la carretera entre Salt i Anglès, més coneguda com la "carretera de la Vergonya". Els diputats Pere Bosch i Carme Capdevila van presentar ahir les esmenes, que es divideixen en quatre grans eixos: educació, benestar, seguretat i dinamització econòmica.

Dins del bloc educatiu, Bosch va defensar que s'ha de prioritzar la construcció dels instituts-escola de Riells i Viabrea i Sant Joan de les Abadesses. A més, també defensa la construcció de la nova escola de Vilabertran.

Pel que fa a Benestar, els republicans volen que es preservin equipaments cívics i comunitaris, i que es faci la primera fase del centre de dia de Castellfollit de la Roca, la construcció del nou centre cívic d'Hostalets d'en Bas, les obres d'adequació del centre de Riudaura, la construcció d'un local d'entitats a Sant Jaume de Llierca i la construcció del casal cívic de la Bisbal d'Empordà.

En matèria de seguretat, ERC considera que cal garantir la seguretat en el trànsit, cosa que implicaria la redacció del projecte constructiu de la nova carretera N-141 entre Salt i Anglès (la "carretera de la vergonya"), executar les obres de la variant d'Olot que corresponen a la Generalitat i també construir la primera fase de la comissaria de Salt.

Finalment, pel que fa a la dinamització econòmica, el més prioritari és vetllar per la consolidació de l'aeroport i garantir que el Govern priotzi el conveni amb Ryanair per tal de mantenir els vols.

Segons va explicar la diputada Carme Capdevila, els republicans lamenten que CiU hagi eliminat l'impost de successions, ja que per beneficiar només unes 500 famílies es perden 350 milions d'ingressos que s'haurien pogut utilitzar per pal·liar els efectes de la retallada.

Mantenir la sisena hora

En l'aspecte general, a més, ?defensa mantenir la sisena hora a tots els centres públics, que continuïn els ajuts a les famílies de rendes baixes i mitjanes (traient-los, això sí, el caràcter universal per ?aplicar-los només a les famílies que tenen cinc cops la renda mínima) i el manteniment del suport a ?l'atenció primària de salut. Finalment, també demanen ser "interlocutors preferents" de la llei òmnibus.