L'entitat Iaeden va presentar ahir les al·legacions a l'avantprojecte de la Llei Òmnibus que preveu, entre d'altres coses, excloure el nucli de la Vall de Sant Creu, al Port de la Selva, del Parc Natural de Cap de Creus. L'objectiu de l'entitat ecologista es "desmuntar" els arguments de la Generalitat amb els quals fonamenta aquest objectiu, que ja s'ha intentat aconseguir en els darrers anys.

Des de Territori i Sostenibilitat mantenen que incloure aquest paratge dins del parc natural va ser un error, ja que en els límits dibuixats se l'exclou de l'àmbit del parc, mentre que a la descripció escrita s'hi preveu. Aquest és l'argument que ha utilitzat sempre la Generalitat en els diferents intents que ha fet per a canviar els límits d'aquesta zona. Malgrat que el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Maria Pelegrí, va negar durant l'anunci de l'avantprojecte que hi hagués interessos urbanístics, des de l'entitat consideren que aquesta "obsessió" per intentar "desprotegir" l'espai té alguna intenció al darrere. I és que en les seves al·legacions, Iaeden afirma que s'hi preveu la construcció d'entre 8 i 15 cases en un nucli de 30 habitatges, la qual cosa, diuen, suposa un increment de pràcticament un 50% del nucli consolidat en l'actualitat. A més, afirmen que la seva inclusió dins el parc no impedeix la seva adequada gestió perquè les edificacions són anterior a la llei de protecció de Cap de Creus. Neguen, d'altra banda, que el nucli no tingui uns valors ambientals que justifiquin la seva inclusió al parc, tal i com defensa la Generalitat, i insisteixen en què la zona compta amb una àrea "extensa de notable diversitat i singularitat, geològica i biològica".

L'entitat creu que el Govern català justifica aquest avantprojecte per complir la sentència de 2009, un dels dos contenciosos que Iaden va guanyar i va permetre aturar els intents d'excloure la vall, però creu que, en realitat, el que busca és permetre l'autorització de creixements urbans a la zona.