Ha rebut vostè o la seva empresa en els darrers mesos la visita del senyor Fàbregues, un intermediari de morosos amb unes credencials immaculades? Si és que sí i no va contractar-lo, està de sort. Si el va contractar i n'ha estat víctima, també ho està perquè potser no ho té tot perdut. Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 10 de juny l'home que s'amagava sota aquest tractament i que en realitat tan sols pretenia obtenir la confiança de les empreses afogades pels impagaments i aprofitar-se'n, de manera que acabava estafant-los i embutxacant-se també els diners dels morosos. En el cas d'una empresa de Cornellà del Terri l'estafa va ascendir als 5.600 euros. En total, a 49.000 euros.

Els agents de la unitat d'investigació de la comissaria de Girona van començar a treballar després que, el 28 de setembre de 2010, una empresa de fabricació de portes metàl·liques del polígon de Cornellà va denunciar l'estafa. El responsable era un home a qui l'empresa li havia cedit poders i diners per iniciar els tràmits contra els morosos. Habitualment, l'estafador feia correctament alguns reintegraments a les empreses per tal de guanyar-se la seva confiança, però en el cas de Cornellà va agafar els 600 euros per avançat que li van donar i 5.000 més que va aconseguir recuperar d'un morós i va desaparèixer.

L'estafador canviava habitualment el nom de la seva empresa perquè se'n fes més difícil seguir-ne el rastre i a les seves víctimes els presentava credencials. Un cop contractat, demanava a l'empresa víctima una cessió del deute per a poder-lo gesionar, o bé un avançament per les despeses de gestió. Després contactava amb els morosos i els pagaments que feien aquests anaven a parar directament a un compte bancari al seu nom. Quan les empreses víctimes veien que feia temps que no tenien notícies del cobrador i el buscaven per demanar explicacions, es trobaven que després de diversos intents de contacte rebien una carta que els informava que donava per finalitzades les seves gestions, que no podia retornar els diners i que havia tancat l'empresa per problemes econòmics derivats de la crisi i també per salut.

L'home, que no tenia antecedents, ha declarat ja davant del jutjat però la investigació no es dóna per tancada ja que se sospita que el nombre d'empreses estafades podria ser més alt. Per tant, s'anima els afectats a denunciar els casos.