23 de juny de 2011
23.06.2011
Empuriabrava

Accepten a tràmit el recurs d'uns veïns afectats per la Llei de Costes

L'associació Aproem reclama que els amarradors continuïn essent propietat privada i que no es perdi la titularitat

23.06.2011 | 18:17
Una imatge del amarradors d´Empuriabrava | ACN

L'Audiència Nacional ha acceptar a tràmit quatre recursos interposats l'associació de Aproem que demanen la nul·litat de l'atermanament. L'aplicació de la Llei de Costes a la marina interior determina que 43 quilòmetres de canals passen a ser de domini públic i s'ha d'establir una franja de sis metres de servitud pública. El ministeri s'ha compromès però a no afectar les cases. Per a l'associació el problema ara és que el ministeri manté que els amarratges també passin a ser públics. Per tant, els propietaris perden la titularitat i només poden optar a una concessió a 30 anys. La secretària de l'associació, Leticia Llobet, explica que la gent ha pagat per uns amarratges que ara no seran seus.

La visita que el director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar va fer fa principis de juny a Empuriabrava (Castelló d'Empúries, Alt Empordà) va tranquil·litzar els ànims dels veïns però només en part. El representant del ministeri es va comprometre a una "afectació zero" en els habitatges a l'hora d'establir l'espai de servitud i va dir que els propietaris continuaven conservant la titularitat dels terrenys i edificacions que estan a tocar dels canals.

La mala notícia va va donar va ser que els 4.600 amarradors de la marina -3.900 dels quals són de titularitat privada- passaven a ser tots públics. Segons la darrera ordre ministerial, els propietaris només poden optar a sol·licitar una concessió a 30 anys que serà prorrogable a 60. Aquesta confirmació ha enfurismat els veïns com la trentena que representa l'associació Aproem -que s'ha constituït només fa tres mesos- perquè reclamen poder conservar una propietat per la qual han pagat. Per això, van interposar quatre recursos davant l'Audiència Nacional el passat mes de març.

La secretària de l'organització, Leticia Llobet, ha explicat que des de fa 40 anys hi ha persones que han anat comprant amarradors i que hi ha famílies hipotecades que, fins i tot, van adquirir-lo fa menys de dos anys i, ara, deixaran de tenir-ne la titularitat. Llobet, que és advocada, ha destacat que el fet que l'Audiència Nacional hagi admès a tràmit els recursos els permetrà obtenir tota la documentació sobre l'expedient i que el tribunal estudiï ara el seu cas. "Hem decidit anar per la via judicial perquè ja no confiem en el diàleg amb l'administració", ha dit.

"La gent ha de saber que el conflicte d'Empuriabrava no està resolt amb els anuncis que va fer el representant del ministeri i que volem seguir lluitant per conservar els amarradors", ha dit Llobet. La secretària critica els criteris pels quals una marina interior ha de ser tractada "com si fos una platja" i diu que la Llei de Costes ha de servir per protegir litorals en risc però no canals interiors.

Llobet també ha reclamat a la Generalitat que mogui peça i que demani a Madrid aplicar la normativa pròpia ja que, segons recorda, Empuriabrava és un dels ports cedits a la Generalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema