Un veí de la Bisbal d'Empordà ha estat condemnat a dos anys de presó per narcotràfic, encara que no entrarà a la presó perquè en el seu expedient no hi figuren antecedents penals. Fins aquí, res d'estrany: la llei preveu que els ciutadans sense antecedents i condemnats a penes des presó menors no entrin a la garjola. Però el cas que ha estat jutjat és tot peculiar ja que l'home, Abdessadek B., de 27 anys i nacionalitat marroquina, no té antecedents penals no pel fet que sigui una bellíssima persona, sinó perquè encara no ha conclòs la instrucció per jutjar-lo, a ell i a una colla més, dels onze assalts a ajutnaments del l'Alt i el Baix Empordà dels quals se li atribueix l'autoria.

El reu ha acceptat una condemna de dos anys de presó, encara que el fiscal sol·licitava una pena de cinc anys i una multa de 205 euros, per un delicte contra la salut pública ocorregut el 20 de juny de 2009. El processat va ser detingut per la policia quan venia cocaïna i, a més, la policia li va trobar a sobre 13 grams d'aquesta substància estupefaent.

Riumors, Viladamat, Palafrugell, Gualba, Fontanilles, Serra de Daró, Jafre, Sant Sadurni? de l'Heura, Palau-sator (dues vegades) i Bellcaire: aquest són els onze ajuntaments que, presumptament, Abdessadek B. i dos homes més van assaltar durant la primeravera de 2009. Se'ls va atrapar durant una impressionant operació en la qual un grup de mossos es va emboscar a l'ajuntament de Foixà per esperar-los i atrapar-los amb les mans a la massa.

Formalment està net

Però com que el processat encara ha de comparèixer davant la justícia per aquests onze robatoris, la comissió presumpta d'aquests delictes no consten oficialment com a antecedents ja que encara no ha estat jutjat per ells. D'aquesta manera, sempre que no cometi nous delictes, no ingressarà a la presó després de la condemna a dos anys que es va acordar ahir. La paradoxa es va fer encara més gran quan Abdessadek B. va ser identificat a la sortida de la sala de vistes per diversos agents de policia que el van reconèixer com un dels presumptes autors del robatori als onze ajuntaments.

L'activitat dels lladres dels ajuntaments, que va culminar el quatre d'abril de 2009 amb la detenció de dos d'ells i l'inici de la recerca d'un tercer que va acoseguir fugir de l'emboscada saltant per una finestra, va portar de corcoll els Mossos d'Esquadra des de principis de 2009. Actuaven gairebé tots els caps de setmana i optaven per robar a petits ajuntaments sense massa mesures de seguretat.

Els detinguts en relació amb els onze robatoris no eren tampoc uns desconeguts per a la policia; un d'ells també estava relacionat amb l'intent d'assalt a la casa de l'exacalde de la Bisbal Ramon Romaguera. No van culminar-ho perquè es van equivocar de casa.