El Govern de la Generalitat va lligar amb l'Executiu central el traspàs de la propietat de sis centres hospitalaris de Catalunya i té avançades les negociacions per a la transferència de beques educatives i la gestió aeroportuària. Entre aquests hospitals es troba el Trueta, la propietat del qual era parcialment de la Seguretat Social. Amb aquest traspàs, el centre passaria a ser patrimoni de la Generalitat, que es planteja revendre'l i pagar durant un temps un lloguer per utilitzar l'edifici, amb l'opció de recomprar-lo al cap d'uns anys. En aquest sentit, la Generalitat calcula que amb els ingressos d'aquestes vendes podria reduir substancialment el dèficit inicialment previst en els pressupostos de 2011, el 2,66% del PIB.

Concreció en unes setmanes

Fonts del Govern català van argumentar que les pròximes setmanes podrien concretar-se aquests avenços, bé sigui a través d'una reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, o amb una reunió entre alts representants d'un i altre executiu.

Després que dimecres CiU salvés amb la seva abstenció al Congrés la reforma de la negociació col·lectiva impulsada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va manifestar que aquest nou "clima de col·laboració" pot permetre a Catalunya desencallar alguns traspassos que s'estaven negociant.

En la presentació del seu projecte pressupostari, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va estimar en 200 milions d'euros els diners addicionals que es podrien obtenir a partir de l'alienació d'actius si l'Estat espanyol ?traspassa aquests actius immobiliaris.