És segurament un dels trasplantaments més desconeguts que es fan actualment, tot i que en molts casos constitueix una autèntica assegurança de vida. Malgrat el gran enigma que encara suposa entre la població, les donacions de cordó umbilical fa més de vint anys que es realitzen al nostre país i la seva eficàcia està més que provada. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) va ser el primer d'Europa en unitats trasplantades l'any 2010, i part del seu èxit prové de les donacions que es recullen a les comarques gironines.

Segons informa el BST de Girona, les maternitats de la majoria d'hospitals de la regió sanitària (el Trueta i els comarcals de Palamós, Campdevànol, Figueres, Olot i Sant Jaume de Calella) van registrar una mitjana de 70 donacions de cordó al mes. Això suposa una xifra bastant alta, si bé no tots els cordons són aptes per al trasplantament. El cap de centre del BST de Girona, doctor Joan Profitós, matisa que no tots els cordons umbilicals serveixen per la donació ja que "només els millors s'utilitzen, és a dir els que tenen unes condicions més propícies i amb suficients cèl·lules i líquids".

Això suposa que tan sols un 20% del total de cordons que es recol·lecten a Girona tenen la qualitat suficient per agafar la seva sang i utilitzar-ne les cèl·lules mare. Tot i això, Profitós matitza que el 80% restant no es llença, sinó que s'utilitza per fer recerca.

Tot i que la majoria de centres de les comarques gironines tenen capacitat per donar cordons, cap d'ells fa trasplantament. En aquest sentit, el Banc de Sang a Girona els recull, els tracta i els emmagatzema per després portar-los a Barcelona, on sí que hi ha hospitals que realitzen aquest tipus d'operacions.

No és casualitat que el BST sigui el banc d'Europa que més unitats trasplanta. El doctor Profitós posa de manifest que la sang dels cordons umbilicals que es recullen a Girona (i per extensió a Catalunya) és de molta qualitat. "Els cordons que tenim són molt apreciats perquè tenen una gran quantitat de cèl·lules mare. Les unitats que rebem les classifiquem en funció de la utilitat que poden tenir", assenyala Profitós.

La directora del Banc de Cordó Umbilical de Catalunya puntualitza aquesta classificació: "Dels 14.739 cordons emmagatzemats, el 10% són "gamma gold", que vol dir útils per a persones adultes de més de 65 quilos. El 36% serveixen per a persones de 50 quilos o més, i els altres són útils per 50 quilos o menys, bàsicament nens".

De totes les unitats que té el banc de Cordó Umbilical, 692 provenen de Girona, i d'aquestes 35 ja han estat trasplantades. Els receptors de les cèl·lules mare no necessàriament són catalans. El BST forma part d'una xarxa internacional que té per objectiu proporcionar unitats a qui ho necessiti, independentment de la seva nacionalitat. Fa més de 20 anys es va descobrir que la sang de cordó umbilical contenia cèl·lules mare semblants a les de la medul·la òssia, i es calcula que al món s'han fet més de 20.000 trasplantaments d'aquest tipus.