Sembla que ha arribat l'hora de la veritat. O això és, almenys, el que el nou equip de govern de Figueres liderat pel convergent Santi Vila assegura. Aquest mandat serà el de l'anhelada transformació del barri de Sant Joan, on es concentra una part molt important de la comunitat gitana, i de la la resta de la zona oest. Així ho ha anunciat i, per aquest motiu, ha nomenat per primer cop un regidor delegat per afrontar aquesta intervenció a la zona. En els darrers anys s'han presentat diversos projectes possibles -la majoria dels quals no han fet partícip el col·lectiu que hi viu- però s'han anat ajornant, sobretot per la manca de recursos. Encara no se sap com es durà a terme però Vila ja va deixar clar fa uns mesos que un dels plans passa per enderrocar la filera de cases adossades, una de les construccions més antigues de la zona.

Són moltes les possibilitats que s'han posat sobre a taula però cap ha permès ni ha actuat per posar fil a l'agulla a la transformació d'un barri que compta amb centenars de veïns d'ètnia gitana, els primers dels quals van venir-hi a viure als anys 70. De fet, des d'aleshores són poques les actuacions que s'hi han dut a terme. Alguns enderrocs però, sobretot, moltes promeses i pocs fets.

Primer havia de ser l'arribada del tren d'alta velocitat la que permetés impulsar una transformació a la zona i ajudés a dispersar uns barris que, per a molts, formen part d'una mena de "ciutat sense llei". Les dificultats econòmiques, però, van frenar les pretensions del primer mandat de l'alcalde, Santi Vila, que va proposar traslladar-hi la Guàrdia Civil amb efectes dissuassoris i, després, va anunciar la seva intenció de tirar a terra les cases adossades de primera línia.

Amb problemes socials

S'hi han fet fins i tot estudis i diagnosis però l'impuls definitiu, expliquen, ha d'arribar amb aquest nou mandat convergent, la primera majoria absoluta en la història de la ciutat. I és que, a més, Santi Vila ha anunciat que per primera vegada destinarà un regidor específicament a aquest projecte i que aquest serà Pere Giró. Tot just, però, s'ha constituït el nou cartipàs i les mesures previstes són encara una incògnita en la que s'haurà de treballar en els propers mesos.

El que Vila ha volgut deixar clar en les seves darreres declaracions és que aquest serà el mandat en què aquesta sovint oblidada transformació s'ha d'abordar de forma decisiva i acabar, així, amb una zona amb importants problemes socials i formatius. De fet, el passat mes de gener l'alcalde ja va organitzar una visita amb el gerent d'Incasòl, Joan Llort, per tal de buscar la seva implicació en la transformació de la zona. Això passava poc després que el municipi veí, Llers, iniciés una recollida de signatures per denunciar que l'accés a la població per aquest barri es convertia en un punt de robatoris i assalts als conductors. Aleshores, el regidor de Seguretat de Figueres, José Luis Yécora (CiU), va admetre que al barri hi calia policia pe?rò que, sobretot, s'hi havia de fer "una reforma urbanística i social".