Els metges jubilats podran compatibilitzar la percepció de la seva pensió de jubilació i l'exercici de la seva professió al sector privat. Un principi d'acord assolit, almenys, pel PSOE, el PP i CiU deixarà en paper mullat una ordre ministerial aprovada pel Ministeri de Treball el mes passat que havia d'entrar en vigor el pròxim 1 de juliol. El citat pacte s'emmarca en la negociació de la reforma de la llei de pensions mentre que el debat formal sobre aquest serà demà mateix al Congrés.

Els metges de les comarques gironines han estat en alerta les darreres setmanes des que el passat 26 de maig el Ministeri de Treball va declarar incompatible l'exercici de la medicina al sector privat amb el dret a cobrar la pensió de jubilació del sector públic. El president del Col·legi de Metges de Girona, Benajamí Pallarès, es va felicitar ahir per la notícia i va assegurar que no tenia sentit la mesura perquè molts facultatius amb edat de jubilació i capacitat per exercir algunes hores no podrien fer-ho, més quan alguns d'ells són de reconegut prestigi. A més, Pallarès va considerar que la sanitat privada gironina és un complement de la pública que afavoreix per alleugerir la pressió que reben actualment les consultes mèdiques a través de la Seguret Social.

Així, la norma que obligava als professionals liberals a optar entre la pensió de jubilació i l'exercici privat de la seva professió havia generat un notable rebuig entre els afectats gironins i en el conjunt de l'Estat. El Consell de Metges de Catalunya, del qual formen part els quatre col·legis mèdics catalans, van anunciar la seva intenció de recórrer la norma ministerial.

Segons Pallarès, el fet que el Govern espanyol decidís impulsar-la esquivant el Congrés, és deu al fet que "el 80% dels diputats són advocats", el que significa que una votació a la cambra baixa no hagués prosperat. Quan van conèixer la decisió del govern, els col·legis de metges es van posar a treballar per engegar diferents recursos que paralitzessin la norma però ha estat "la pressió política" la que facilitarà un pacte entre PSOE, PP i CiU al Congrés.

Amb aquesta marxa enrere, el president del Col·legi de Metges de Girona es va mostrar content perquè en l'àmbit de la demarcació gironina signifca que "tot seguirà com estem ara". "Es podrà compaginar la medicina pública i privada i facilita que les persones que creien que es podien jubiliar, cobrar una pensió i treballar a la tarda, ara podran fer-ho", va dir.

Pallarès va destacar que "la medicina privada -o mutual-assegu?ra?dora- és molt important. A Giro?na hi ha un gran nombre de gent que utilitza la medicina privada i això va en benefici de tothom". "Si pots pagar-te una mútua, bé perquè tens molts diners o perquè fas un esforç, per una part tens uns avantatges però per l'altra el que s'està fent és descarregar les llistes i l'assistència a la pública", va argumentar Pallarès. A més, va voler esvair la percepció que els metges són una classe privilegiada. "Són un percentatge molt baix". La resta "han estat anys cotitzant" als dos llocs per poder-se jubilar, va dir.

El pacte entre partits s'emmarca en la negociació de la reforma de la llei de pensions. Dijous passat, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) va publicar al seu lloc web una informació titulada "S'esmena la incompatibilitat entre pensió i activitat privada". En ella assenyala que "després de les intenses gestions que el COMB ha realitzat aquesta setmana prop dels partits polítics, us informem que ahir 22 de juny, els grups parlamentaris de CiU, PP i PSOE, per iniciativa del primer, van aprovar una modificació del Projecte de Llei de Modernització de la Seguretat Social que deixaria sense efecte l'Ordre del Ministeri".

El web afegeix que els termes de la disposició addicional aprovada són els següents: "El Govern presentarà un projecte de llei que reguli la compatibilitat entre pensió i treball, garantint el relleu generacional i la prolongació de la vida laboral, així com el tractament en condicions d'igualtat de les diferents activitats. Mentre no es produeixi aquesta regulació, es mantindrà el criteri que es venia aplicant amb anterioritat a l'entrada en vigor de l'Ordre TIN/1362/2011, de 23 de maig", que és la impulsada pel Ministeri de Treball.

L'aprovació de la reforma de la llei de pensions no serà immediata. La citada disposició -precisa el COMB- ha estat aprovada en tràmit de ponència, i la llei de la qual formarà part podria ser aprovada "a finals de juliol o a principis de setembre".