Aproximadament quatre de cada cinc gironins amb càncer oral detectat consumeixen grans quantitats de tabac i alcohol. Així ho posa de manifest el president del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona, Pere Siqués, que alerta que el consum constant d'aquestes dues substàncies suposa un factor de risc molt perillós per contrarue aquesta patologia.

En aquest sentit, una de les recomanacions que fan els odontòlegs és portar una vida sana, mantenir una dieta equilibrada i sotmetre's de tant en tant a revisions per afavorir una detecció precoç. Els especialistes constaten que aquests factors (sobretot el diag?nòstic primerenc) poden arribar a reduir a la meitat les morts causades per aquesta malaltia.

Siqués remarca que l'any passat es van detectar un total de 143 casos de càncer oral a les comarques gironines. Aquesta xifra es troba dins dels paràmetres mitjans de l'Estat espanyol, si bé afegeix que entre un 30 i un 70% de les deteccions es poden evitar amb una dieta equilibrada. A l'Estat espanyol el càncer bucal té una incidència de 5.100 casos, en la majoria de casos corresponents a persones del sexe masculí (fins a un 80%).

Els símptomés més comuns que poden desembocar en un càncer oral són principalment les úlceres, però també ferides anòmales i plaques vermelles o blanques a la zona bucal. Per això, els odontòlegs aconsellen que si un usuari té una úlcera bucal que persisteix tres setmanes acudeixi directament als especialistes per sotmetre's a un examen mèdic.