L'alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig (Junts per Sant Jaume-AM) demana col·laboració als municipis veïns per tal de fer més rendible el servei d'escola infantil. El curs passat, Sant Jaume de Llierca va posar en servei la llar d'infants municipal El petit lledoner. Es tracta d'un equipament amb capacitat per a trenta places. Això no obstant al curs passat només van haver-hi disset matrícules i per al curs que ve de moment només n'hi ha deu.

Les poques matrícules fan que el cost econòmic del servei sigui difícil per l'Ajuntament. Per això, l'alcalde aconsella als responsables dels municipis veïns que abans de posar en servei noves escoles de nadons pensin que Sant Jaume disposa d'un equipament nou, on sobren places. Ferran Puig apunta que els municipis poden organitzar un servei de transport públic infantil mancomunat.

"És molt senzill, nosaltres tenim un servei d'escola de nadons que no està en plena ocupació i en canvi hi ha municipis veïns que demanen tenir-ne", explica Puig.

L'escola de nadons de Sant Jaume va costar uns 425.000 euros, aportats majoritàriament per la Generalitat. La part interior fa uns 172 m? repartits en una sala polivalent, dues aules, un canviador, una cuina per preparar el menjar (que es porta de l'escola situada al costat), un espai que fa de vestíbul i on hi ha el racó dels contes, uns lavabos i un despatx. A l'exterior hi ha uns porxos i un pati molt grans.

Sant Jaume de Llierca té poc més de vuit-cents habitants i els municipis de la rodalia en tenen Montagut i Oix (971), Tortellà (761), Argelaguer (425), i Castellfollit de la Roca (1.000).

En aquests moments, Montagut i Oix tramita la posada en servei d'una escola infantil d'acord amb la normativa. Anys enrere tenien una guarderia amb jocs que varen tancar per tal de poder disposar d'un servei adequat.

Tortellà té pràcticament acabada la nova escola infantil. L'alcalde, Joaquim Pagès Manté (IpM), precisa que la nova llar d'infants estarà acabada al setembre o l'octubre. L'escola de nadons està pensada per trenta-vuit alumnes. "Confiem posar-la en servei amb 15 o 20 alumnes", explica. Manté precisa que Tortellà escolaritza els infants de Sales de Llierca i de part dels fills dels treballadors provinents de municipis veïns. Assenyala que la nova llar d'infants és la cuminació d'un projecte de més de quatre anys. Indica que les planificacions responen a les necessitats socials exposades al pla territorial de creixement.

Així justifica que la natalitat creixent dels darrers anys ha aconsellat la llar d'infants. L'alcalde de Tortellà pensa que si les circums?tàncies socials canvien caldrà mancomunar serveis.