L'estiu ha arribat per la porta gran a les comarques gironines, ja que els termòmetres es van enfilar ahir per sobre dels 30 graus a bona part de la demarcació. Girona ciutat i Olot van ser alguns dels punts de més calor, ja que en ambdós casos es va arribar a gairebé 34 graus, amb registres concrets de 33,7. El Gironès i les comarques d'interior, va ser, en general, les àrees on es va notar més l'increment de les temperatures.

La intensa calor es va deixar notar ahir tant a la costa com a l'interior, en un dels dies més calorosos del que portem d'any. D'aquesta manera, la primera calroada de l'estiu va deixar també registres de 33 graus de màxima a Fornells de la Selva (dos més que el dilluns), gairebé 33 més a Anglès i 32,6 a Banyoles, on el dia abans ja havien estat a 33. De fet, la sensació de xafogor i de calor va ser més elevada ahir que en els dies anteriors. Això va fer que pel carrer es veiessin nombroses persones intentant-se protegir dels rajos solars, alguns, fins i tot, amb paraigües utilitzats en aquest cas com a para-sols.

En canvi, les temperatures van ser més moderades a la costa: els 25,6 graus de Castelló d'Empúries, els 25 de Sant Pere Pescador o els 24,9 de Torroella de Montgrí van ser algunes de les màximes més baixes de tota la demarcació.

Pitjor ho van passar, però, a les terres de Ponent, on els termòmetres van arribar a pujar fins als 39 i 40 graus a localitats com Tornabous, Mollerussa, mentre que es va arribar fins als 38 a la Pobla de Segur i Fraga.

La intensa calor, però, no és un fenomen local de Catalunya, sinó que afecta a tot el conjunt de l'Estat. De fet, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha activat el nivell d'alerta groga d'avís per altes temparatures a punts com Madrid, Toledo, Conca, Ciudad Real i Albacete, amb termòmetres que arribaran fins als 36 i 27 graus, així com Granada, Jaén, Còrdova i Sevilla, que podrien arribar fins als 39 graus centígrads. A més, el litoral de la Corunya mantindrà l'avís per fenòmens costaners.

Així doncs, les previsions es confirmen i de moment l'estiu ha començat amb unes temperatures tant altes com les que es preveien. La setmana passada, l'AEMET ja va advertir que durant els propers tres mesos farà una mica més de calor de la que és habitual, mentre que les precipitacions es mantindran sense canvis respecte el que és normal.

De fet, la primavera ja va ser també força calorosa, amb una especial punta de calor durant el mes d'abril, període durant el qual es van registrar les temperatures més altes des del 1949. En canvi, la calor va ser inferior durant les dues primeres setmanes de juny, que van ser especialment plujoses.