L'Estat ha permès que els negocis situats sobre el passeig d'Empuriabrava puguin continuar l'activitat de forma legal aquest estiu, tot i que el 2 de febrer es va acabar la concessió. A partir de la tardor, la Generalitat, que n'ha assumit les competències, buscarà una nova fórmula de gestió i s'estudia que sigui l'Ajuntament qui en tingui la concessió. El que s'ha demanat des del govern municipal és que es permeti mantenir l'activitat fins que es remodeli el passeig. Respecte d'aquest projecte, l'Ajuntament l'ha replantejat. Descarta la proposta del Ministeri de Medi Ambient de naturalitzar l'entorn i aposta per un passeig urbà.

L'Estat va advertir que la concessió que tenia l'empresa Mediterráneo Azul sobre el passeig des del 1986 no es podia allargar i que, en tot cas, s'obriria una nova concessió fins que es remodelés el passeig, un projecte que suposa l'eliminació de les construccions actuals. Això va portar a l'interès d'empreses, per exemple del sector de l'oci nocturn, que volien tenir l'oportunitat d'optar a la nova concessió. Serà la Generalitat qui, tal com marcava l'Estatut, haurà d'assumir les competències que tenia l'Estat i haurà de resoldre la problemàtica.

El nou alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí (CiU), s'ha reunit aquesta setmana amb responsables del Govern català per conèixer com està previst actuar. Segons ha explicat respecte de la situació per a les empreses, "des d'ara fins a finals de temporada tenen la possibilitat legal de deixar-ho obert". Passat aquest període s'espera iniciar la regulació amb un règim de gestió diferent. La concessió se la podria quedar l'Ajuntament i es busca la manera que algú es pugui fer càrrec de la remodelació del passeig, un concurs per a l'execució del projecte d'explotació.

El que està clar és que el Ministeri de Medi Ambient no té previst finançar l'obra, diu Sanllehí, que assenyala que aquestes qüestions les haurà de resoldre la Generalitat. L'Ajuntament el que demana és que no s'obligui a tancar l'activitat ni els serveis fins que es busqui la manera de remodelar el passeig. Tenen clar que és necessària una reforma perquè ha quedat "obsolet", però discrepen del projecte que fins ara presentava el Ministeri de Medi Ambient, que optava per una naturalització de l'espai litoral recuperant les dunes i eliminant construccions. Segons Sanllehí, "nosaltres volem una platja de caràcter urbà, ja tenim una platja salvatge a Can Comes, i una de semisalvatge a la Rubina, i una tercera tipologia més urbana que és Empuriabrava". L'alcalde ha informat que la Generalitat hi està d'acord i, per tant, començarien a treballar en un nou projecte. No s'espera que la remodelació es faci a curt termini per qüestions de finançament.