Un grup d'investigadors de l'Institut Català de la Recerca de l'Aigua (ICRA) va presentar ahir un projecte per reduir els nivells d'arsènic que hi ha en l'aigua d'alguns pous subterranis. Aquest és l'últim projecte de recerca de l'ICRA, i ahir es va donar a conèixer a la Casa de Cultura en el marc del simpòsium internacional sobre l'aigua dolça que té lloc a Girona durant aquests dies. La presència d'arsènic en aigua en concentracions superiors a les recomanades pel consum humà esdevé una de les majors problemàtiques a nivells mundials. Al nostre país la tecnologia punta fa que es portin a terme rigurosos controls, de manera que totes les aigües estan degudament tractades i no hi ha perill de contaminar-se amb aquest element químic, segons es va exposar en el congrés.

No obstant això, als països en vies de desenvolupament (d'Àsia i Amèrica del Sud principalment) pateixen més els efectes de les altes concentracions d'arsènic (on s'han detectat casos de càncers i amputacions) ja que la tecnologia per tractar les aigües subterrànies és molt cara.

En aquest sentit, el projecte de l'ICRA consisteix a establir un sistema d'aiguamolls artificials ("aiguamolls construïts) perquè siguin els vegetals els que acabin amb l'arsènic. Aquest sistema, que actualment s'està portant a terme a Mèxic, permet reduïr les concentracions d'arsènic amb un cost molt més econòmic.