Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordena que les campanes de l'església de Sant Mori deixin de tocar des les dotze de la nit a les vuit del matí. La resolució acaba amb un litigi que va començar fa una dècada quan un veí i empresari va fer aquesta petició a l'Ajuntament per tal que els clients de l'hotel que regenta a tocar de l'església poguessin descansar. Mentre el denunciant defensa que no "pretenc canviar costums, sinó només que els clients puguin dormir a les nits", per l'Ajuntament és una batalla que s'ha perdut i que farà que després de més d'un segle, les campanes deixin de tocar, encara que només sigui de nit.

"Onze anys, i s'hagués pogut resoldre en cinc minuts, demanava que deixessin de tocar, però només al vespre", remarca Mariano Sanz Klein, propietari del Castell de Sant Mori, un establiment hoteler situat a escassos metres de l'església. La petició la va iniciar per la via administrativa pensant que no hi hauria cap problema, però l'Ajuntament s'hi va oposar i aquí es va iniciar un llarg litigi durant el qual per l'Ajuntament de Sant Mori hi han passat tres alcaldes. L'actual, Modesta Cucurull, defensa els mateixos arguments que els seus antecessors que han manifestat fins ara que "entenem que les campanes com a tals són un instrument de la cultura popular, és un costum ancestral dels pobles i són un mitjà de comunicació". Cucurull afegeix que també "la majoria de la població, si haguéssim de preguntar-ho, vol que sonin". L'actual rector, Joan Güell, desconeixia el litigi i manifestava que "si les hem de parar, les pararem", però constatava que "des de fa més de cent anys les campanes toquen". Més que la sentència, el rector considerava que s'ha d'acatar el que digui el poble. I l'Ajuntament, segons l'alcaldessa, respecte a la sentència, constata que "l'haurem de complir".

Per part del tribunal, es considera que els informes pericials han permès constatar que el soroll supera els límits admesos per la llei. Per això manifesta que anteriorment el jutjat no havia de desestimar la seva petició. Deixa sense efecte la sentència anterior i ordena que durant la nit el campanar no toqui. Es dóna la circums?tància que un llamp va malmetre la part mecànica i que s'han estat reparant les campanes. Tornaran a sonar de dia, com sempre, però de dotze de la nit a vuit del matí, tal com diu el TSJC deixaran de fer-ho.

La polèmica dels campanars

El toc de les campanes ha estat motiu de denúncies a més d'una població. Olot, Calella de Palafrugell, o Mont-ras són alguns dels municipis que han viscut la problemàtica. En alguns casos els ajuntaments han optat per suspendre el toc durant la nit.