La prostitució organitzada ha arribat als carrers de Lloret. La pressió exercida contra les prostitutes nigerianes que havien fet seva la rambla de Barcelona i els voltants del mercat de la Boqueria ha fet que les noies busquin nous emplaçaments, interpreten fonts municipals. A Lloret hi han trobat un lloc a les voreres del carrer Just Marlès -la cèntrica riera-, la plaça Pere Torrent i altres vials pels quals hi transiten els turistes, els seus principals objectius. Els serveis els presten en racons foscos com ara entrades d'aparcament. L'alcalde de Lloret, Romà Codina (CiU), va anunciar ahir la decisió del municipi de prohibir la prostitució al carrer.

El fenomen de la prostitució als carrers de Lloret, que ja era percebut des de feia algunes temporades per part dels cossos policials, va quedar pal·lès arran de l'operatiu de seguretat i control que els Mossos d'Esquadra, la Policia Local de Lloret i el Cos Nacional de Policia (CNP) hi van practicar la nit del vuit al nou de juliol. En tan sols sis hores, es van detenir vuit persones -sobretot per tràfic de drogues a petita escala, però també per tenir requeriments judicials pendents- i es van identificar vuit dones que es prostituïen.

De les vuit dones, quatre eren nigerianes que van passar a mans del CNP perquè no disponsaven de documentació per residir regularment a l'Estat. Les altres quatre eren de nacionalitats comunitàries -romaneses i de l'Europa de l'est- i, com que ara per ara Lloret no té regulada la prostitució al carrer, van poder seguir amb els seus temes després de mostrar la documentació a la policia.

"Modificarem les ordenances per prohibir la prostitució a la via pública i també es farà un incís especial en la venda ambulant. Cal eradicar els dos assumptes i ens hi posarem molt seriosament. Les multes seran altes i les noves ordenances estaran en vigor per a la temporada de l'any que ve", va explicar Codina. Com tots els altres alcaldes de Lloret, el nou batlle aspira a aportar el seu granet de sorra en fer els carrers de Lloret més tranquils per passejar-hi. "Cal ser molt curós amb els temes de seguretat ciutadana", indica Codina, que adverteix que "no en penso deixar passar ni una".

La venda ambulat als carrers, un fenomen habitual tot i que també irregular, té una segona cara a Lloret: entre els detinguts s'hi compten venedors ambulants que ofereixen quincalla als turistes i, quan observen que aquests productes no són prou per captar-ne l'atenció, es destapen com a proveïdors de droga a petita escala. Sis dels detinguts ho van ser per motius de salut pública: dos d'ells, després de ser registrats a l'interior del bar Goya, situat a la mateixa riera.

El saldo de l'operatiu al centre de Lloret, i que es repetirà de manera periòdica per mantenir a ratlla les activitats il·lícites que es poguéssin donar a la via pública, és de vuit detinguts i 13 persones a mans del CNP per infracció de la normativa d'estrangeria. En total, els tres cossos policials van identificar 41 persones. També es van aixecar tres actes per venda ambulant.