La nova subestació de Bescanó posada en funcionament fa poques setmanes permetrà incrementar la potència energètica de tres polígons de Girona i de diverses empreses, després que empresaris i Endesa hagin signat un conveni per tirar endavant aquest augment. L'increment sumarà 24 MW de potència a la xarxa i donarà resposta a les peticions fetes per diverses empreses gironines. La solució suposarà una inversió directa de 7,3 milions d'euros i possibilitarà més millores indirectes.

Les empreses Embutidos Monter, Hipra, Pernils Llèmena i Antex, i els polígons Riera seca, Can Perolada i Esteba (d'Anglès) i Pla de Llongafollia (de Sant Feliu de Pallerols) havien demanat increments de potència en el subministrament d'electricitat o canvis de tensió en la seva alimentació. Aquestes peticions, però, no es podien atendre per manca de capacitat a la xarxa, ja que la distribució estava al màxim de la seva capacitat. A partir de les millores a la xarxa elèctrica de Girona, bàsicament amb la posada en funcionament de la subestació de Bescanó, però també les línies Olot-Salt i Bescanó-Salt, Endesa habilitarà les infraestructures necessàries per atendre aquests subministraments demanats.

Així, doncs, després de les millores a la xarxa les empreses han signat un conveni amb Endesa que permetrà sumar 24 MW de potència a la xarxa. La solució suposarà una inversió directa de 7,3 milions d'euros, que en possibilitarà molta més d'indirecta (com ara la construcció dels polígons, activitat o inversió de les ?empreses). En definitiva, les millores en la xarxa han permès l'augment.

Els nuclis de Salitja a Vilobí d'Onyar, Riudellots de la Selva i Vilanant també tindran plantes de generació d'energia utilitzant excrement animal. L'empresa Apergas, que va construir la primera planta de biogàs de l'estat espanyol al nucli de Sant Esteve de Guialbes a Vilademuls, ha apostat per expandir el model després de comprovar que comporta beneficis tant mediambientals com econòmics. El gerent, Josep Maria Lleal, va explicar que a la planta de Sant Esteve produeixen anualment uns 5 milions de quilovats d'energia que serveixen per a l'autoabastiment de l'explotació de vaques lleteres i per subministrar energia a la xarxa elèctrica.

La previsió és que la planta de biogàs del nucli de Salitja pugui entrar en funcionament aquest mes d'agost mateix i que tingui un motor d'ecogeneració de 250 cavalls, la meitat del que hi ha a la planta de Sant Esteve que va ser la primera planta de biogàs de l'Estat que produeix energia amb purí vaquí de llet. Lleal va explicar que les feines avancen a bon ritme i que l'obertura és imminent.

Un altre projecte amb què treballa l'empresa és el d'una planta de generació d'energia a Riudellots. Segons va destacar Lleal, en aquesta cas les obres estan "a punt de començar" i estan acabant d'enllestir tots els tràmits. La tercera planta seria la de Vilanant, que tindrà un motor d'ecogeneració de 500 cavalls, la mateixa potència que la primera planta que van construir. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, va visitar ahir la planta de Sant Esteve de ?Guialbes, que va entrar en funcionament fa dos anys.