Durant els darrers dies, en més d'una ocasió, l'alcalde de Roses, Carles Pàramo, ha anunciat que convocarà una consulta popular per decidir la ubicació de l'aparcament soterrat que, des de fa anys, es vol contruir al litoral del municipi. Una decisió valenta, sobretot, perquè el batlle afirma que serà vinculant. Caldrà seguir de ben a prop tot el procés perquè pot ser un punt de partida o un punt i final de molts altres processos similars.

Tot i tractar-se d'un lloable ?exercici de democràcia i de participació ciutadana tampoc s'ha d'oblidar que hi ha el seriós perill que tot el procés previ al dia de la votació es converteixi en una nova campanya electoral dura, complicada i amb tensió, en un problació on si una cosa és necessària a hores d'ara és la pau social.

Els impulsors de la consulta també hauran d'anar molt en compte a l'hora de dissenyar el calendari, les jornades de presentació dels projectes, els ponentsÉ ja que si s'està publicitant que es vol que sigui el poble qui decideixi cal ser molt transparent i donar les mateixes possibilitats a totes les opcions.

Qualsevol altre postura seria un greu pas enrere si pel que s'aposta és per millorar la participació ciutadana en les decisions més importants que afecten al municipi.

La força de la consultes populars i dels referèndums ha estat motiu de debat durant els darrers anys amb exemples molt clars com el que es va viure a Figueres per la ubicació de la nova estació i la possibilitat d'apostar per mantenir l'equipament al centre. Més de 6.000 firmes demanant-ho no van servir de res tot i que, en aquest cas, els impulsors no eren l'Ajuntament i, en cap cas, es va dir que seria vinculant.

Roses s'ha llançat a la piscina i serà interessant seguir tot el procés i, a posteriori, es podrà valorar si pot tenir continuïtat a la població altempordanesa i, perquè no, si s'estén a d'altres punts de la comarca.

Una altra realitat serà si la iniciativa deixa molts ferits pel camí, tornar a dividir el poble i grava en foc una nova cicatriu ciutadana que podria trigar anys a superar-se.