Els municipis catalans recullen de forma selectiva el 40,57% dels residus que generen, segons va assegurar ahir el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, qui va qualificar la dada de "molt important perquè marca una línia positiva, en superar per primera vegada el 40%".

Malgrat això, les comarques de la Cerdanya, amb un 22,19% i Anoia (Barcelona) són les que reciclen menys. Mentre que les comarques d'Osona (Barcelona), seguida de la Terra Alta (Tarragona) són les que més.

Tost va presentar en roda de premsa un informe sobre els residus generats el 2010 a Catalunya, que assenyala que la reutilització i el reciclatge dels residus de la construcció han crescut fins al 57,6%, la majoria com àrids artificials, i que el sector industrial productiu revalora gairebé el 80% dels residus que genera.

Segons aquest informe, cada català produeix al dia 1,53 quilograms d'escombraries, el que suposen gairebé 4,2 milions de tones a l'any, dels que s'han recollit 1,7 tones, i per a l'any 2012 es volen reduir els residus a 1,47 quilograms per persona diaris.

Josep Maria Tost va afegir que la recollida selectiva de material orgànic - restes de menjar i de vegetals petits - ha crescut un 20%, assolint-se les 410.000 tones. De paper i cartró s'han recollit 454.000 tones; de plàstics, llaunes i brics 136.000 i de vidre 187.000, sent aquest últim un dels pocs residus la recollida del qual ha disminuït per la crisi, en estar lligat a l'hostaleria.

Segons aquest informe, els enderrocs i les restes de la construcció també han caigut un 25% respecte al 2009, situant-se en 3,5 milions de tones, front els 11 milions dels anys 2006 i 2007, un descens que està lligat a la crisi econòmica i al fre de la construcció.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya va remarcar la importància que té la gestió dels residus, més enllà dels beneficis, perquè és un sector generador de llocs de treball i perquè un país no es pot permetre tirar milions d'euros d'escombraries.

Tost també va assegurar que els ciutadans tenen la responsabilitat de fer les coses bé i va recordar que els joves d'entre 17 i 25 anys, que és la generació del consum i la que ho ha tingut tot, és la més informada sobre la importància de reciclar, però la que ?menys recicla "per passotisme".