Hassan el Aboussi, actualment entre reixes a la presó de Girona després que l'Audiència Provincial el trobés culpable d'assassinar la dona, ha emès una carta pública de perdó on es referma a demanar excuses per haver comès el crim que, el 31 de maig de 2010, va costar la vida a la seva esposa, que havia marxat de casa i havia iniciat els tràmits de separació. Segons van considerar provat la sentència, que va imposar 17 anys i nou mesos de presó a El Aboussi, l'home va anar a esperar la dona amb intenció de matar-la. Va apunyalar-la cinc vegades i li va causar ferides mortals de necessitat. Després de l'atac, que va tenir lloc a mig matí al carrer Doctor Castany, l'home es va entregar a la Policia Local de Salt.

En la carta, enviada als mitjans de comunicació, El Aboussi no entra a excusar el seu crim, tal i com va fer en primera instància en declaració policial -va assegurar que només volia parlar amb la seva dona- sinó tan sols a demanar disculpes als seus fills i a la societat, especialment a la saltenca. "Aquesta carta és per demanar disculpes, no pas per justificar els meus actes, que em turmenten cada nit", comença l'home. El primer paràgraf el dedica als seus fills petits, de vuit i setze anys, "a qui deixo sense mare i també sense pare en el moment de la vida en què més els necessitarien".

La filla gran d'El Aboussi va personar-se en el judici en qualitat d'acusació particular i va ser implacable amb el seu pare, a qui va atribuir un caràcter controlador que el portava a criticar la vestimenta de la seva dona o el fet que es relacionés amb més gent. També va negar que la seva mare hagués tingut un amant, cosa que l'asssassí esgrimia com a motiu de la seva ofuscació. Per a ella, el seu pare empresonat també té paraules dolces. "Dono gràcies a la meva filla Siham, que fa funcions parentals i li demano perdó per carregar-la amb responsabilitats que no li pertoquen". El Aboussi explica que té un altre fill al Marroc, i que "plora" pensant en el seu nét, "que no tindré en els meus braços", i en la seva dona morta, "sempre la vaig estimar i l'estimaré fins el final dels meus dies".

Disculpes a Salt

Un cop l'home considera que ha fet les paus amb la seva família, entra a demanar disculpes al seu cercle social. "Vull demanar disculpes a la localitat de Salt, on he viscut set anys amb la meva família, i el nom de la qual ha aparegut en els mitjans sota una pàtina de mala fama a causa dels meus actes, malgrat que és un lloc perfecte per viure-hi".

"També vull fer menció dels meus companys de feina, especialment F.V.. És una altra de les coses que m'ha dolgut perdre. També dono gràcies a J.C. i a la seva família pel temps que vaig treballar en la seva empresa i els demano perdó per haver-los defraudat com a persona". (Aquest diari ha suprimit els noms de les persones a qui es refereix El Aboussi per tal de protegir la seva intimitat). Per acabar la carta, l'assassí demana "perdó a aquest país que em va acollir, em va donar feina i on he estat feliç amb la meva família". "De tu només en quedarà el record del teu maltractament i el pes de la consciència. Em poso en mans de Déu sol·licitant el seu perdó en cada res", acaba la carta.

Recurs al Suprem

El lletrat defensor d'El Aboussi, Samuel García-Quintas, va donar credibilitat a la carta, que el reu ja esclareix que ha estat redactada i enviada per una tercera persona, en qualitat d'últim recurs per intentar recuperar l'estima dels seus fills. El lletrat va presentar ahir un recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem per intentar decantar una mica la balança en favor del seu client a través de la revisió de suposades vulneracions de les garanties processals del reu. La fiscalia va arribar a demanar per a El Aboussi 23 anys de presó. La defensa en demanava 10, tot argumentant que existien atenuants molt qualificats, com ara el de confessió.