Els piquets informatius que s'han situat a la sortida de l'Hospital de Figueres per evitar la sortida de les ambulàncies amb serveis no urgents ha provocat un col·lapse la consulta d'urgències, segons van informar ahir fonts de la UGT.

Tal com van informar ahir des del sindicat, el problema ve causat pel fet que les ambulàncies que han de transportar els pacients d0nats d'alta no poden sortir de l'hospital, provocant així que aquests encara ocupin llits de planta. Com a conseqüència, l'hospital, que no pot alliberar aquestes places, tampoc pot col·locar els pacients d'urgències, creant així un col·lapse. Aquest fet també dóna peu a una altra de les reclamacions dels manifestants, que es refereix a la planta de l'edifici que s'ha tancat a causa de les retallades. Els sindicats recorden a l'hospital que davant la falta evident de llits, la opció més adient seria la de reobrir aquesta secció. Els piquets informatius que s'han situat fora del recinte estan formats pel 60% dels treballadors del consorci, que es van tornant dins la carpa informativa.

Des de l'Hospital de Figueres ahir es va negar que s'estigués produint aquesta situació, al·legant que el dia a dia d'urgències no s'havia vist alterat. També van comentar que, en cas que s'estigués produint una situació d'excés de pacients a la secció d'urgències, en cap cas hi hauria una manca d'atenció ni de llits per poder-los col·locar. Quant al retard en la sortida dels pacients donats d'alta, van afirmar que només tenen constància de dos casos que s'hagin hagut de quedar al recinte per la manca d'ambulàncies. Es tractaria de dos pacients amb obesitat mòrbida que estarien esperant sortir de l'hospital des del dia que van començar les protestes.

En qualsevol cas, les acampades dels manifestants contra les retallades sanitàries continuen davant de les entrades de l'Hospital de Figueres i de l'Hospital Josep Trueta de Girona.

Des del centre gironí, ahir es va afirmar que la situació d'urgències estava funcionant amb normalitat i que les mobilitzacions no estaven alterant en aquest sentit el servei.

Reunió per l'ABS de Bàscara

D'altra banda, el director de Salut a Girona, Josep Trias, va reunir ahir els alcaldes de l'Àrea Bàsica de Salut de Bàscara per exposar-ne el procés de reordenació de l'atenció continuada. Trias va exposar que el Departament de Salut ha iniciat una estructuració de l'atenció urgent que s'ofereix a tots els CAP. Segons va informar, a tots els centres es mantindrà l'oferta assistencial en l'horari de màxima afluència de dilluns a diumenge, i els canvis afecten únicament els dispositius que tenen marge de millora en eficàcia i eficiència. Així, es proposen alternatives per a les hores de menys utilització per part dels ciutadans. El SEM assumirà la gestió de l'atenció continuada i d'urgències del territori, amb la coordinació de tots els dispositius d'urgències del territori, com els centres assistencials, ambulàncies i professionals.