La detecció d'humitats dins del nou Arxiu Històric d'Olot i la Garrotxa i de la Sala Polivalent del Torín ha provocat l'anunci de la contractació d'una auditoria arquitectònica per part de l'Ajuntament d'Olot. La humitat està considerada com un dels principals elements desfavorables per la conservació de documents antics. L'equip de govern de CiU avui mostrarà públicament les anomalies detectades. L'objectiu de l'Ajuntament és que l'auditoria serveixi perquè l'empresa constructora repari les humitats i altres possibles anormalitats abans que finalitzi el període de garantia de l'obra.

La detecció d'anormalitats ha tingut lloc en el decurs de la ubicació dels compactes que han de contenir una gran quantitat de documents originals de la història d'Olot i de la Garrotxa. La instal·lació dels compactes estava prevista per al passat mes d'abril però la falta de pressupost va retardar l'arribada dels equipaments. A partir de la publicació d'una partida de 180.000 euros en el pressupost de la Generalitat, va arribar el mobiliari. Des de llavors, els responsables de l'Arxiu ja van començar a encapçar documents per tal de fer el trasllat. La preparació del trasllat ha suposat que des del passat 14 de juny l'Arxiu Històric Comarcal de la Garrotxa, situat a l'Hospici, romangui tancat.

La previsió de l'anterior equip de govern del PSC i ApG era que la reubicació dels documents es fes durant aquest estiu. Els socialistes tenien la idea d'inaugurar l'Arxiu a l'octubre, durant les fires de Sant Lluc. Ara, la notícia d'una auditoria que obre la possibilitat a una reforma arquitectònica enceta la incertesa en l'obertura de l'equipament.

Moltes crítiques

La sala del Torín està en funcionament des del novembre del 2010. Des de llavors s'hi han celebrat concerts i actes lúdics sense que n'hagi transcendit cap queixa.

Des del començament de la seva construcció el 2006, l'edifici que acull l'Arxiu i la Sala el Torín va ser molt criticat pels grups municipals de l'Ajuntament, sobretot per CiU i el PP. També ho va ser per part de la societat civil, fins al punt que grups contraris a l'edifici van fer samarretes per mostrar l'antipatia que els mostrava l'edifici. La contrarietat estava centrada en la ubicació de l'edifici al Puig del Roser al costat de la plaça de toros i per la forma i els colors arrovellats de l'immoble.

El Partit Popular va ser molt combatiu amb els edificis del puig del Roser, la causa és que l'edifici afecta les vistes de la plaça de braus. Arran d'això, l'exregidor del Partit Popular i un dels accionistes de l'edifici de la plaça, Joaquín de Trinxeria, es va mostrar disposat a portar l'Ajuntament als tribunals.

El grup municipal de CiU es va mostrar sempre disconforme amb les edificacions del Puig del Roser. Tanmateix, no s'hi va oposar obertament per considerar que era una inversió decidida sense el seu suport, però que un cop establerta volia que s'acabés aviat.

L'edifici juntament amb la sala El Torín va ser creat a partir d'un projecte de l'arquitecte, Joan Redon. Disposa d'una superfície útil de 1.500 metres quadrats i una capacitat d'11.500 metres lineals de dipòsits ordinaris als quals cal afegir 31,24 metres per a dipòsits especials i 52,45 metres més per a grans formats. L'arxiu ha tingut un cost de 3.365.432 euros.

Durant la construcció de l'immoble es van haver de fer modificacions al projecte inicial per causa d'incidències geològiques. La Generalitat va haver d'atorgar una subvenció de 374.185 euros a l'Ajuntament perquè pogués afrontar les variacions.