L'Ajuntament de Vidreres ha aprovat en un ple extraordinari el retorn dels encierros a la població amb motiu de la festa major d'enguany, després de 11 anys sense celebrar-ne. Segons va explicar l'alcalde de la localitat amb aquesta mesura es vol incentivar l'afluència de visitants al poble durant les festes. Un cop aprovat en el ple, l'Ajuntament està a l'espera que la Generalitat de Catalunya en doni el vistiplau.

Així, doncs, el retorn de la celebració dels encierros a Vidreres es va votar conjuntament en un únic punt de l'ordre del dia amb l'aprovació del tradicional correbou a la plaça, que es fa cada any. En el ple celebrat dimarts, la proposta va comptar amb el suport de CiU, ERC i el PP i l'abstenció del PSC. Cal recordar que aquesta tradicional baixada de vaques se celebrava cada any amb gran èxit de públic, però fa 11 anys es va deixar de fer per problemes econòmics i fins ara no s'havia tornat a autoritzar.

Segons va explicar l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, l'objectiu de la mesura és intentar portar més gent al poble durant la festa major i així generar més consum en aquests dies. "La nostra intenció ha estat la d'incentivar que vingui més gent a Vidreres i pugui fer consum als bars i botigues del poble", va explicar Camps. "La gent ens recorda que quan hi havia els encierros venien molts visitants", va afegir l'alcalde.

Camps va destacar que han hagut d'aprovar-ho per ple per les restriccions que hi ha ara en aquests temes. "Hem hagut de fer un ple extraordinari per les restriccions que hi ha actualment. Abans s'aprovava a través d'un decret", va comentar Camps. Un cop aprovat en el plenari del consistori, doncs, ara manca l'autorització de la Generalitat. "Estem a l'espera que la Generalitat ens doni el permís per poder celebrar-ho. En principi pels bous a la plaça no hi hauria problema i veurem si ens deixen fer l'encierro", va explicar Camps, que va afegir que la documentació ja ha estat enviada a la Generalitat que ha de donar una resposta.

Si la Generalitat acaba donant l'aurització a la celebració de l'encierro, està previst que aquest es faci el proper diumenge 4 de setembre a les vuit del matí. Segons va confirmar la mateixa entitat organitzadora, Correbous Vidreres, en principi l'encierro començaria a la plaça Lluís Companys de la localitat i aniria baixant fins als horts d'en Pere Pau, just on hi ha instal·lades les barraques de la festa major. A més, el dissabte 3 es faran els tradicionals bous a la plaça, o correbous, i el diumenge a la tarda també.

Vaques perdudes

Cal recordar que el 1999 durant la celebració d'un d'aquests encierros, una desena de vaques es van escapar aprofitant que algunes tanques no estaven ben col·locades. Aquest, però, no va ser el motiu per deixar de celebrar aquesta festa, segons va explicar Joan Soler, membre de Correbous Vidreres, que és i era l'entitat organitzadora. La festa encara es va fer un any després, però ho van deixar de fer perquè no tenien diners per resoldre unes deficiències en seguretat. "La nostra intenció no era deixar-ho, però en aquell moment hi havia alguna deficiència en seguretat i vam demanar ajuda a l'Ajuntament. Aquests ens la van negar i vam haver de deixar-ho per una qüestió econòmica", va explicar Soler, que va recordar que posteriorment ho havien tornat a sol·licitar, però l'ajuntament no els havia deixat fer-ho. "Amb el canvi de govern, hem aconseguit el suport de l'ajuntament", va afirmar.

Soler va destacar que l'organització de l'encierro no els genera cap benefici, però que ho fan pel poble i perquè es tracta d'una tradició. Per altra banda, Soler es va mostrar confiat que la Generalitat acabarà donant el permís. "En principi no hi ha d'haver problema perquè s'autoritzi, perquè això a Vidreres és una tradició", va afegir.