El projecte del nou passeig de s'Abanell de Blanes comença a veure la llum del llarg túnel. Segons va avançar ahir, l'alcalde del municipi, Josep Marigó, en les properes setmanes el director General de Costes de l'Estat signarà el projecte definitiu de la primera fase del futur passeig perquè tot seguit en comenci la tramitació. Aquest procés es podrà allargar prop d'un any i està previst que les obres puguin començar entre 2013 i 2014, segons va explicar Marigó. A més, l'alcalde va anunciar que se signarà un "protocol" entre les tres administracions implicades per resoldre els diversos problemes que hi ha en la segona fase.

Cal recordar que el projecte del futur passeig de S'Abanell, que va sortir a exposició pública fa uns mesos, consta de dues fases: la primera que va des de Sa Palomera fins al carrer Mercè Rodoreda, i la segona, des d'aquest carrer fins a la desembocadura del riu Tordera. Aquesta segona part és la més conflictiva pels temporals de llevant que s'enduen la sorra i pel conflicte obert amb els càmpings per l'atermenament de Costes a la zona.

Així doncs, l'alcalde de Blanes va explicar ahir que, conjutament amb la senadora Pepa Celaya, es va reunir dimecres a Madrid amb els representants de Costes del Ministeri de Medi Ambient per conèixer l'estat del projecte, després que fa pocs mesos es va aprovar al plenari. Segons va explicar Marigó, el director General de Costes els va assegurar que la primera fase del projecte, que gairebé no ha tingut al·legacions, se signarà en poques setmanes, de manera que ja comenci la seva tramitació. A partir d'aquí, el Ministeri fa "una mena de fiscalització interna" que dura prop d'un any i està previst que en el pressupost de 2012 ja hi hagi una "partida simbòlica" d'obertura del projecte, va apuntar Marigó. L'adjudicació, l'inci de les obres i les primeres partides, però, no seran fins als pressupostos de 2013 i 2014.

Aquesta primera fase del projecte té un pressupost inicial de 10,5 milions d'euros, que pagarà íntegrament el Ministeri. Celaya va destacar que està "garantit" que el procés de tramitació es pugui complir, malgrat les eleccions.

Per altra banda, Marigó va anunciar que les tres administracions implicades en el projecte i la zona -Ministeri, Generalitat i Ajuntament- signaran "en unes setmanes" un protocol que permeti trobar una "solució global" a les diferents afectacions que té la segona fase. Les afectacions, segons Marigó, són els temporals que hi ha en aquella part, el conflicte entre els càmpings i Costes per l'atermenament i les normatives en inundabilitat a la zona del riu i el Pla Director del Sistema Costaner, que generen moltes restriccions, en especial d'activitats. "Estem d'acord de signar un acord entre les tres administracions que faci possible estudiar totes les afectacions. De forma paral·lela s'anirà desenvolupant la primera fase, de manera que quan s'acabi aquesta primera ja es pugui iniciar la segona fase", va explicar Marigó. "Com a alcalde estic satisfet perquè en aquest temes no ens posàvem d'acord", va concloure.